
MKS Tansfomatör’de İşçiler Grev Kararı Aldı
Gebze Şekerpınar’da bulunan MKS Transformatör’de patron, işçilerin Birleşik Metal-İş Sendikasına üye olmasının önüne geçmek amacıyla 14 işçiyi işten attı. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenen ve işten atılan işçiler, 17 Şubatta işyeri önünde direniş başlattılar, 28 Şubatta greve çıkma kararı aldılar.
Birleşik Metal-İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Selçuk Çifci MKS Transformatör’deki sendikalaşma sürecine dair yaptığı açıklamada süreci şöyle anlattı: “Yaklaşık beş yıl önce sendikamız Birleşik Metal-İş MKS Transformatör fabrikasında yasanın aradığı gerekli çoğunluğu sağlayıp Çalışma Bakanlığına yetki müracaatında bulunmuştur. Bu süreçte Türkiye’de her örgütlenmede yaşadığımız gibi burada da patron bu örgütlenmeyi kabul etmemiş ve yetki davalarının uzunluğunu da kullanarak bir yetki davası başlatmıştır. Yaklaşık beş yıl sonucunda, bu süreç içerisinde Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş Sendikasını fabrikaya davet ederek bizim üyelerimizi baskı ve tehditle istifa ettirerek Özçelik-İş Sendikasına üye yapmış ve paravan bir şirket kurarak bu şirket üzerinden toplu sözleşme yapmıştır. Biliyorsunuz ki kesinleşmiş yetkinin olmadığı yerlerde sendika üyelerinden aidat kesilmemesi gerektiği halde Özçelik-İş Sendikası zorla üye yaptığı bu arkadaşlardan da aidat adı altında ücret kesmiştir.
“Geçtiğimiz günlerde beş yıl süren yetki davası sonuçlanmış, Çalışma Bakanlığı sendikamıza MKS Transformatör fabrikasında kesinleşmiş toplu sözleşme yapma yetkisini vermiştir. İşveren, defalarca işverene toplu sözleşme görüşmeleri için çağrıda bulunmamıza rağmen buna kulak asmayıp yine Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş Sendikası ile birlikte geçmişte olduğu gibi sendikamıza üye olan arkadaşlarımızı işten atmıştır. Bugün itibarıyla 14 arkadaşımız işten atılmış durumdadır ve patron yetkimizi tanımamaktadır. Yetkisiz olmasına rağmen Özçelik-İş Sendikası ile birlikte koordineli bir şekilde üyelerimizi baskı ve tehditle istifa ettirmeye, geçmişte yaptığı gibi bu yöntemle işçilerimizin iradesine ve anayasal haklarına saygı duymamaya devam ediyor. Biz de Birleşik Metal-İş Sendikası olarak bugün itibarıyla fabrika önünde direnişimize başlıyoruz. 28 Şubat günü de anayasamızın bize tanıdığı grev hakkını kullanmak üzere fabrikada ilan etmiş bulunmaktayız.”
Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan yazılı açıklamada da atılan işçilerin işe geri alınmaması, işverenin sendikayı tanımama tutumundan vazgeçmemesi, toplu sözleşme imzalamaması halinde 28 Şubatta greve başlanacağı vurgulandı.
As Plastik’te işçiler patrona geri adım attırdı
İstanbul Esenyurt’ta bulunan As Plastik fabrikasında işçiler 2022’nin Mayıs ayında sendikalaşmaya başladı. İşçilerin neredeyse tamamı kısa sürede Petrol-İş’e üye olmasına rağmen, As Plastik patronu sendikanın yetkisine itiraz davası açtı. Bunun üzerine 30 Ocakta üretimi durduran işçiler, bu sefer işten atma saldırısıyla karşılaştılar. Patron 28 işçiyi Kod-46’dan tazminatsız şekilde işten atarken, işçiler fabrika önünde direnişe başladılar.
8 günlük kararlı direnişin sonunda işçiler patrona geri adım attırdılar. İşten atılan işçiler geri alındı. İşveren, yetki itirazı sonuçlanana kadar işçi çıkarmayacağına, EYT’li işçilere baskı yapmayacağına, fabrikaya yeni işçi almayacağına dair işçilere söz verdi. As Plastik işçileri verilen sözlerin takipçisi olacaklarını söyleyerek direnişi sonlandırdılar.