
Uno ekmek fabrikasında direniş başladı
Antalya’nın Aksu ilçesinde bulunan Unmaş iştiraki Uno Ekmek Fabrikasında çalışan 11 işçi sendika değiştirme haklarını kullandıkları için 27 Şubatta işten çıkarıldı. Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikasından istifa ederek DİSK/Gıda-İş Sendikasına geçen işçiler, patronun işten atma saldırısıyla karşılaştılar. İşçiler sendika seçme özgürlüğü ve atılan işçilerin geri alınması talebiyle iş durdurarak direnişe başladılar.
Direnişteki işçiler ve Gıda-İş Sendikası 1 Martta fabrika önünde kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Açıklamaya Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri de destek verdi. Yapılan basın açıklamasında konuşan Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, işçilerin düşük ücretlere ve baskı altında çalıştığını ifade ederek şunları söyledi: “Burada daha iyi bir ücret, insanca çalışma koşulları, sendika seçme hakkını kullandığı için 11 işçi arkadaşımız iş yasasının 25/2 fıkrasına göre ve kod 46’dan işten çıkarıldılar. Yani işçiler yüz kızartıcı suç işlemişler gibi gösterilerek işten atıldılar. İşverenler bu kadar ahlaksız ve utanmazca yasaları çiğneyerek işçileri işten atıyorlar. Soruyorum yıllardır emek veren arkadaşlarımız bir gecede nasıl yüz kızartıcı bir şey yaptılar da bunlara kod 46 uyguladınız? Şunu iyi biliyoruz, yaptığınız bu hukuksuzluğunuzun hesabını vereceksiniz. Yapılan bu hukuksuzluk yanınıza kalmayacak. Tüm yasal haklarımızı, meşru haklarımız kullanarak mücadelemizi sürdüreceğiz.”
Ahenk halı işçileri düşük zamma karşı iş bıraktı
Antep 3. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Ahenk Halı’da işçiler düşük ücret zammı, ücretlerin asgari ücretten fazla kısmının bankaya yatırılmaması, Ocak ayı maaşlarının eksik yatırılmasına karşı ve yılda 1 ikramiye talebiyle 1 Martta iş bıraktılar. İşçilerin bir kısmının BİRTEK-SEN Sendikasına üye olduğu fabrikada işçiler talepleri karşılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini söylüyorlar.
Fabrika önünde bir açıklama yapan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen deprem bölgesi olan Antep’te işçiler can derdindeyken işverenlerin baskıyı arttırdığını belirtti. Depremden sonra enflasyonun ve kiraların artacağını, depremin faturasının işçilere yükleneceğini, bunlar düşünüldüğünde işçilerin en azından asgari ücrete yapılan zam oranında ücret zammı talep etmesinin gayet makul olduğunu söyledi.
Açıklama sırasında işçiler sık sık “İşçiyiz haklıyız Kazanacağız”, “Direne Direne kazanacağız” sloganlarını attılar.