
Sendikalaştıkları için işten atılan yemekhane işçileri basın açıklaması yaptı
İstanbul Anadolu Yakası Kuzey Kamu Hastaneleri yemekhanelerinde hizmet veren taşeron şirket Azık Gusto’da çalışan işçiler, Öz Gıda-İş Sendikasında örgütlendiler. Sendika 1 Aralık 2022’de yetki belgesini aldı. Ancak işveren sendikayla görüşmeye yanaşmadığı gibi içlerinde temsilcilerin de olduğu 7 işçiyi 28 Şubatta işten attı.
Öz Gıda-İş Sendikası işten atılan işçilerin geri alınması ve sendikanın tanınması talebiyle 16 Martta Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına Öz Gıda-İş Sendikasının şube yöneticileri ve temsilcileri, SES, TTB, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Öz Sağlık-İş ve HEP-SEN’in yanı sıra UİD-DER’li işçiler de katılarak destek verdi. Basın açıklamasında konuşan Öz Gıda-İş Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün, işten çıkarılanların işe geri alınması için bir hafta süre tanıdıklarını, aksi takdirde tüm hastanelerin önünde çadır kurarak direnişe başlayacaklarını söyledi.
Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yemekhanesinde çalışan ve işten çıkarılan sendika temsilcisi Öznur Gökçe, şirketin işten çıkarma gerekçesi olarak ihale süresinin bitmesini gösterdiğini ama bunun doğru olmadığını söyledi. İşten atılan işçilerinin hepsini sendika üyesi olduğunu, sendikadan istifa eden işçilerin ise işe geri alındığını belirtti. Öznur şöyle konuştu: “Her birimiz en az 7 yıldır bu hastanede alınteri döküyor, farklı isimlerle kurulan şirketler gelip geçiyor. Ancak isimler değişse de şirketlerin sahipleri değişmiyor. 7 yıldır bizimle çalışmak konusunda hiçbir sıkıntısı olmayan şirketin patronları sendika yetkiyi alıp bizler temsilci olunca mı bizimle çalışmak istemedi? Sendika temsilcisi olduğumuz için bizim üzerimizden gözdağı verilmek isteniyor. Üye olan arkadaşlarımız üzerinde baskı kurarak sendikadan istifa ettirmeye çalışan, işiyle tehdit eden, anayasal haklarına saygı duymayan, kanunlara aykırı davranarak suç işleyen kişiler var. Buna sessiz kalmayacağız.”
Satera Elektrik işçileri sendikal hakları için direniyor
Cengiz Holding ve Kolin İnşaat ortaklığıyla kurulan, İstanbul Arnavutköy’deki Satera Elektrik Elektronik fabrikasında çalışan işçiler Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlendiler. Sendikanın 2 Martta yetki belgesi almasının ardından sendikayı tanımayan Satera yönetimi, 8 Martta 8 işçiyi işten attı. Yaklaşık 100 işçinin çalıştığı fabrikada, yönetim işçilere baskı yaparak sendikadan istifaya zorluyor. İşverenin sendikayı tanıyarak toplu sözleşme masasına oturması, işçiler üzerindeki baskıların son bulması ve atılan işçilerin geri alınması talebiyle başlayan direniş devam ediyor.