Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > Gündem > Yüz Binler Alanları Doldurdu, Enkaz Altında Yaşamını Kaybeden Canlarımız Anıldı!

Yüz Binler Alanları Doldurdu, Enkaz Altında Yaşamını Kaybeden Canlarımız Anıldı!

Her yıl 21 Martta Ortadoğu ve Kafkasya halklarının “yeni günün”, özgürlüğün, isyanın, direnişin simgesi olarak kutladıkları Newroz, 2023 yılında “Her yer Newroz her daim Özgürlük/Her der Newroz, Her dem Azadi” şiarıyla karşılandı. 19 Mart Pazar günü başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Kocaeli, Mersin, Antalya, Bursa, Van, Muş, Dersim, Hakkâri ve daha pek çok ilde Newroz mitingleri gerçekleştirildi. Bu sene Newroz alanlarında bahar coşkusu ve halaylar yoktu. Tüm kentlerde 6 Şubat depremlerinde enkaz altında kaybettiğimiz on binlerce insanımız anıldı, ağıtlar söylendi, depremi felakete dönüştüren tek adam rejimine karşı mücadele vurgusu yapıldı.

Türk, Kürt, Arap, Fars ya da bir başkası… Her milliyetten emekçiler olarak yeni bir dünya istiyoruz. Emekçilerin depremlerde ve sellerde diri diri ölmediği, halkların birbirine düşmanlaştırılmadığı bir dünya. Barış, kardeşlik ve özgürlük dolu bir dünya.#Newroz [1] pic.twitter.com/CxSkJmGfBT [2]

— UİD-DER (@uid_der) March 19, 2023 [3]

Sabahın erken saatlerinden itibaren soğuk havaya ve yağmura aldırış etmeyen on binler öfkeli sloganlarıyla miting alanında yerini aldı. İstanbul Yenikapı’da gerçekleştirilen mitingde Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri, HDP milletvekilleri, siyasi partiler, sendika temsilcileri, demokratik kitle örgütleri ve UİD-DER yerini aldı. Miting, 6 Şubat Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adandı.

#Newroz [1], Ortadoğu ve Orta Asya halklarının dilinde “yeni gün” anlamına geliyor. Newroz, aynı zamanda baskı ve zorbalığa karşı mücadelenin de sembolüdür. Bu yıl depremde yitirdiğimiz kardeşlerimiz anılıyor. Depremi felakete dönüştüren tek adam rejimi protesto ediliyor. pic.twitter.com/lySglc18yG [4]

— UİD-DER (@uid_der) March 19, 2023 [5]

Newroz programı kitlenin Kürtçe ve Türkçe selamlanmasının ardından saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından ilk sözü HDP İstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol aldı. Bu köhnemiş düzenin pervasızlığı yüzünden insanların yaşamını yitirdiğini belirten Birol, “Geliyoruz, buradayız, ayaktayız. Yurttaşlarımızın hesabını sorana dek adım adım gelecek ve bu düzeninizi bitireceğiz. Yasımız, kederimiz, öfkemiz ve umudumuzla geliyoruz” dedi. Birol’un konuşmasının ardından Barış Anneleri kitleyi selamlayarak Newroz ateşini yaktılar. Daha sonra İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri temsilcileri sahneye çıkarak kitleyi selamladı. Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına ortak açıklama metnini KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mesut Mike okudu. Deprem nedeniyle bu sene yas ve öfkenin Newroz’la bütünleştiğini dile getirerek, yaşanan yıkım ve ölümlerin sorumlusunun siyasi iktidarın tercihlerinin bir sonucu olduğuna dikkat çekti. Mike sözlerini şöyle bitirdi: “Bizler bu ülkenin onurlu yurttaşları olarak umudumuzu asla kaybetmeyeceğiz. 14 Mayıs seçimlerinde tek adam rejimine, faşizme ve kapitalist barbarlığa karşı özgürlüğün, eşitliğin ve kardeşliğin savaşını vereceğiz. Geleceğimizi kuşatmaya çalışan bu karanlığı dağıtacak ve aydınlık yarınları inşa edeceğiz.”

20230319_newroz_istanbul_dji_0001.jpg [6]

 

HDP Eş Genel Başkanı Pelvin Buldan ise yaptığı konuşmada, Newroz’un baskı altında yaşayan, şiddet gören, haksızlığa, hukuksuzluğa maruz kalan tüm kimliklerin, tüm inançların bir arada sesini yükselttiği bir gün olduğunu belirtti. Buldan şöyle konuştu: “Bu meydanı dolduranlar şunu bilsin ki demokrasi meydanlarda yazılır, barış meydanlarda ilan edilir. Ama barışı da, adaleti de, demokrasiyi de, özgürlüğü de bizler 14 Mayısta sandıklarda ilan edeceğiz, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu ülkeyi yönetenler şunu bilsin ki; Kürtlere hakaret ederek, Türkiye halklarına parmak sallayarak, her gün tehdit ederek bu süreci yönetemezsiniz, biz buna müsaade etmeyeceğiz. Hakaretlerinize, parmak sallamanıza, tehditlerinize boyun eğecek bir halk yok karşınızda.  14 Mayısta seçimleri kazanacak ve kendi geleceğimizi inşa edeceğiz. Kürtler, Türkler, Ermeniler, Süryaniler, bu ülkenin bütün inançları, kimlikleri, mezhepleri, renkleri bu ülkeyi değiştirmek için, yaşamı inşa etmek için, kadınların özgürlüğü için, gençlerin geleceği için el ele omuz omuza 14 Mayısta seçimlerde sandıkları da koruyacağız, seçimleri de kazanacağız. Kendi geleceğimizi mutlaka inşa edeceğiz.”

20230319_newroz_istanbul_dji_0005.webp [7]

Programda söz alan Yeşiller Sol Partisi Eş Sözcüsü İbrahim Akın, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir ile EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz yaptıkları konuşmalarda ortak mücadeleyi büyütme ve dayanışmayı yükseltme çağrısı yaptılar. On binlerce insanın katıldığı İstanbul Newroz’unda ağıtlar ve marşlarla süren program boyunca “Hükümet İstifa” sloganları yükseldi.

UİD-DER: Bu Sistem Öldürür, Sosyalizm Yaşatır!

20230319_newroz_istanbul_5d_0038.webp [8]

Baskı ve zorbalığa karşı mücadelenin sembolü olan Newroz mitinginde sosyalist işçi örgütü UİD-DER, “Depremi Felakete Dönüştüren Tek Adam Rejimine Karşı Emek Cephesini Büyütelim” pankartıyla yerini aldı. Yürüyüş boyunca konuşmaların yapıldığı UİD-DER kortejinde her sektörden işçiler, emekçi kadınlar ve gençler; işsizliğe, yoksulluğa, sömürüye, doğanın talan edilmesine, depremi felakete dönüştüren tek adam rejimine, baskı ve zorbalığa “Artık Yeter!” diye haykırdılar.

Bu Düzen Öldürür, Sosyalizm Yaşatır!
Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği! #Newroz [1] #NewrozPirozBe [9] #Newroz2023 [10] pic.twitter.com/GEpgGiWrR9 [11]

— UİD-DER (@uid_der) March 19, 2023 [12]

Halklar arasına kin ve nefret tohumları ekilmesine, ırkçı ve milliyetçi politikalara; ezen ulus şovenizmine; din ve mezhepler arasındaki kışkırtmalara, mülteci ve göçmen düşmanı politikalara “Hayır” denen UİD-DER kortejinde, yağma ve talana gömülmüş, çürümüş siyasi iktidarın düşmanlaştırıcı politikalarına karşı emek cephesini büyütme ve dayanışma vurgusu yapıldı. Konuşmalarda şöyle denildi: “Halepçe’den Hatay’a, Soma’dan günümüze defalarca şahit olduk ki bu sömürücü egemenler halklara düşman ve yabancıdır. Enkaz altında, sellerde, göçüklerde, yangınlarda, savaşlarda ölmemiz sömürücülerin umurunda değildir. Bu yağma ve rant düzeni, baskı ve şiddet düzeni, bu kan ve zulüm düzeni çürümüştür. Kardeşler depremden sonra halkın içine girmekten korktular. Şimdi de yaklaşan seçimde iktidarlarını kaybetmekten korkuyorlar. Onların tek derdi şan ve şöhretlerini, güç ve iktidarlarını korumaktır. Şimdi yeni felaketlerin kapımızı çalmasına fırsat vermeden örgütlü gücümüzü ve dayanışmamızı büyütmek zamanıdır. Çalışan, üreten, bedel ödeyen ve fedakârlık yapan bizleriz. Şimdi cesaretle suçluların üzerine yürüme, hesap sorma ve yeni bir düzeni kurma zamanıdır.”

UİD-DER kortejinde “Yağma, Yıkım, Felaket… Tek Adam Rejimi Hesap Verecek”, “Deprem Değil Bu Düzen Öldürür”, “Felaketin Kendisi Tek Adam Rejimi”, “Kahrolsun Yağmacı Enkaz Düzeni”,  “Mücadele Varsa Umut da Var”, “Bu Sistem Öldürür, Sosyalizm Yaşatır” sloganları atıldı.

  • Gündem [13]
  • Newroz [14]

Kaynak URL: https://uidder.org/yuz_binler_alanlari_doldurdu_enkaz_altinda_yasamini_kaybeden_canlarimiz_anildi.htm?qt-diger_makaleler=1

Links
[1] https://twitter.com/hashtag/Newroz?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw
[2] https://t.co/CxSkJmGfBT
[3] https://twitter.com/uid_der/status/1637418369186922497?ref_src=twsrc%5Etfw
[4] https://t.co/lySglc18yG
[5] https://twitter.com/uid_der/status/1637414805135867906?ref_src=twsrc%5Etfw
[6] https://uidder.org/file/20230319_newroz_istanbul_dji_0001jpg
[7] https://uidder.org/file/20230319_newroz_istanbul_dji_0005webp
[8] https://uidder.org/file/20230319_newroz_istanbul_5d_0038webp
[9] https://twitter.com/hashtag/NewrozPirozBe?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw
[10] https://twitter.com/hashtag/Newroz2023?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw
[11] https://t.co/GEpgGiWrR9
[12] https://twitter.com/uid_der/status/1637415492481679362?ref_src=twsrc%5Etfw
[13] https://uidder.org/koseler/gundem
[14] https://uidder.org/taxonomy/term/499