
Belediye-İş üyesi Avcılar Belediye işçileri İstanbul Avcılar Havuz meydanında basın açıklaması gerçekleştirdiler. Eyleme Belediye-İş Sendikasından şube yöneticileri ve temsilciler, demokratik kitle örgütleri, emekten yana partiler ve UİD-DER katıldı. “Çifte Standart Uygulamayın Hakkımız Olan Promosyonu Verin”, “Promosyon İşçinin Hakkıdır Hakkımız Olanı İstiyoruz”, “Çaybaşı Belediyesi Grevdeki İşçileri Yalnız Değildir” ve “Başımız Sağolsun Türkiye” pankartları arkasında cadde boyunca yürüyen belediye işçileri adına basın açıklamasını Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Savaş Doğan gerçekleştirdi.
Doğan konuşmasına 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden, aralarında 116 belediye işçisinin de olduğu onbinleri anarak başladı. Saygı duruşunun ardından Doğan, yaşanan depremlerin emekçi halkın gösterdiği dayanışma refleksini ve örgütlü toplum olmanın önemini bir kez daha göstermiş olduğunu ifade etti. Ekonomik krizden, afetlerden en büyük sıkıntıyı emekçilerin çektiğini belirten Doğan, Ordu’da AKP’li Çaybaşı Belediyesine bağlı ÇAYBEL A.Ş.’de 2 Şubattan beri grevde olan Belediye-İş üyesi işçilerin ve direnişte olan tüm işçilerin mücadelesini selamladı.
Ülkede ve dünyada zenginler sermayelerine sermaye katarken emekçi halkın sürekli yoksullaştığına dikkat çeken Doğan, şöyle konuştu: “Seçimler yaklaşırken siyasiler vaat üstüne vaat veriyor. EYT yasalaştı, geçici işçiler, sözleşmeli personel ve KİT’lerdeki taşeron işçilere kadro verilmesi gibi konular gündemde. Ama her ne hikmetse sendikamızın, belediye işçilerinin ısrarla talep ettiği, belediye şirket işçilerinin belediye kadrosuna alınması ve ilave tediye hakkını tüm siyasiler görmezden geliyor. Buradan tüm siyasilere sesleniyorum, aileleriyle birlikte üç milyon belediye şirket işçisinin, kadro, ilave tediye talebini görmezden gelirseniz biz emekçiler de oy istediğinizde sizi görmezden geliriz.” Doğan, İş Bankası’nın promosyon teklifini sayıca az çalışanı olan yerlerde başka bankalarla rekabet ettiği için yüksekten verdiğini, ancak belediye işçilerine gelince “Teklif eden başka banka olmadı. Biz güçlü bir bankayız teklifi arttırarak banka promosyon anlaşmasını yapacağız” demelerine rağmen komik rakamlar teklif ettiğini aktardı. Doğan bu hukuksuzluğa sessiz kalmayacaklarını belirterek “Ya İş Bankası biz emekçilere hakkımızın, alın terimizin karşılığını verir ya da biz bu hakkımızı söke söke alırız” dedi.
Doğan’ın ardından söz alan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, ülkede yaşanan deprem, iş cinayetleri, kötü çalışma koşulları, yoksulluk gibi can yakıcı konular karşısında sermayenin ve siyasi iktidarın politikalarını eleştirerek şöyle konuştu: “Bu ülkede 13 aile 44 milyon insanın servetinden fazlasına sahip, yani işçiler yoksullaşırken bir avuç çapulcu zengin oldu. Bugün bankalar işçinin hakkını vermiyorsa sebebi arkalarındaki güçtür. Bu bankalar her yıl milyarlarca liralık kâr açıklıyorlar, bu kârı sadece paradan kazanıyorlar, yani halkın servetinden kendilerine kâr çıkarıyorlar ama söz konusu işçinin hakkı olduğunda sırtlarını dönüyorlar. Buradan açık sesleniyoruz ya bu cehennem kalıcılaşacak ya bu cehennem yıkılacak. Biz bu cehennemi yıkacak güce sahibiz. Birleşerek, yan yana gelerek, omuz omuza vererek patronların da patronların arkasındaki sermayenin ve iktidarın cehennemini yıkacağız.”
Piroğlu’nun konuşmasının ardından İş Bankası önüne yürüyen temsilciler, banka kartlarını kırıp atarak bankayı protesto ettiler. Basın açıklaması sırasında sık sık “Hak, hukuk, Adalet”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız”, İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek” sloganları atıldı.