
İstanbul Arnavutköy’de bulunan Satera Elektrik-Elektronik fabrikasında çalışan işçiler Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlendiler. Cengiz-Kolin ortaklığıyla kurulan, yaklaşık 100 kişilik fabrikada çoğunluk sağlanmış, sendikal yetki Çalışma Bakanlığının onayıyla tescillenmişti. Fakat yetki tespitinin Cengiz-Kolin patronlarına ulaşmasının ardından 18 işçi işten çıkartıldı. Çoğunluğu kadın işçilerden oluşan 18 işçi 8 Marttan bu yana fabrika önünde hakları için direniyorlar. 24 Martta DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından Cengiz Holding binası önünde direnişçi işçilerle birlikte kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Satera Elektrik işçilerine direnişteki Mata işçileri ile MKS işçileri de destek verdi. Eyleme DİSK’e bağlı sendikalardan temsilciler, emekten yana örgütler ile UİD-DER katıldı.
Basın açıklamasını işçiler adına Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu gerçekleştirdi. Satera direnişinin tüm hak ve hukuk arayan işçilerin direnişi olduğunu ifade eden Serdaroğlu, alanda bulunan Mata ve MKS işçilerinin mücadelesine vurgu yaptı. Yüzde 90’ı kadın işçilerden oluşan Satera Elektrik işçilerinin Türkiye’de artık klasikleşen bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Satera işçilerinin haklı mücadelesine devam edeceğini belirten Serdaroğlu, 3 gün içinde atılan işçilerin geri alınmaması ve sendikanın kabul edilmemesi halinde Cengiz Holding önünde direniş çadırı kuracaklarını belirtti.
#MataOtomotiv [2] ve #Satera [3] işçileri hakları için mücadele ediyorlar. Yan yana, omuz omuza umut şarkıları söylüyorlar.
— UİD-DER (@uid_der) March 24, 2023 [5]
Güzel günler göreceğiz çocuklar
Güneşli günler göreceğiz
Motorları maviliklere süreceğiz çocuklar
Işıklı maviliklere süreceğiz! pic.twitter.com/r7OaFxi7lY [4]
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise konuşmasında mücadelelerinde onurlu bir duruş sergileyen ve her türlü baskıya rağmen vazgeçmeyen kadın işçilere seslenerek sendikal mücadelenin önemine vurgu yaptı. Türkiye’de sendikalaşmanın önündeki engellere, yasalara, mevzuatlara, devletin ve işverenin tutumuna dikkat çekti. Çoğunluk tespitinin bakanlıktan alınmasının ardından öncü işçilerin işten çıkartılarak sendikal örgütlenmenin kırılmaya çalışıldığını ifade etti. Sendikalı olmanın temel bir hak olduğuna dikkat çeken Çerkezoğlu işçileri işten çıkaran Satera patronunun bir suçlu olduğunu ifade etti. Eylem işçilerin coşkulu alkışlarıyla, “Satera’ya Sendika Girecek, Başka Yolu Yok”, “Cengiz İşçiye Hesap Verecek”, “Mata İşçisi Kazanacak”, “MKS İşçisi Kazanacak”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız” sloganlarıyla son buldu.