
Uluğ Enerji işçileri sefalet ücretini kabul etmiyor
DİSK/Enerji-Sen’in örgütlü olduğu Uluğ Enerji’de Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da 30 Martta iş bıraktılar. İşverenin 9 bin 600 lira sefalet ücreti dayatmasına işçilerin cevabı “sadaka istemiyoruz, emeğimizin, alın terimizin karşılığını istiyoruz” oldu.
Oturma eyleminin dördüncü gününde Enerji-Sen ve Uluğ Enerji işçileri şirketin Bursa’daki merkezi önünde bir basın açıklaması yaparak oturma eylemini sonlandırdılar. Burada bir konuşma yapan Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin şunları söyledi: “Bizi sefalet ücretine mahkûm etmek isteyenlerin karşısında dedik ki sizin kölelik koşullarınızla teslim olmayacak enerji işçileri var dedik ve 4 aydır devam eden bir süreç var. Bugün de buradayız. Nöbeti bitireceğiz ama bu bizim açımızdan bir son olmayacak. Kararlılıkla, inançla bu mücadeleye kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bundan da hiç kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın.”
Şişli Belediyesi işçileri: Asgari değil insanca yaşam
Genel-İş Sendikasında örgütlü Şişli Belediyesi işçileri geçinemediklerini söyleyerek ek zam talep ettiler. İşçilerin bu talebine karşılık belediye yönetiminin yüzde 2’lik zam teklifi sunması üzerine Genel-İş Sendikası ve belediye işçileri 29 Martta protesto eylemi gerçekleştirdiler.
Genel-İş Sendikası ile Şişli Belediyesi arasında 1 Mart 2022 ile 29 Şubat 2024 arasını kapsayan dönem için imzalan Toplu iş sözleşmesinde birinci yılın sonunda yüzde 23 zam yapılacağı üzerine anlaşılmıştı. Fakat enflasyon oranlarındaki artış nedeniyle yüzde 23 zam yetersiz kalacağı için sendika zam oranında artış talep etti. Şişli Belediyesi buna karşılık yüzde 25 ücret zammı ve yemek ücretlerinin 60 liradan 85 liraya çıkarılmasını önerdi.
Eylem sırasında Genel-İş Sendikası adına yapılan açıklamada Şişli Belediyesi işçilerinin kendilerinden fedakârlık beklendiğinde bunu çok kez yaptıkları fakat belediye yönetiminin işçilerin taleplerine karşı uzlaşmaz bir tutum içinde olduğu belirtildi. Açıklamaya şu sözlerle son verildi: “Daha özgür, eşit adil ve insan onuruna yakışır ücret talebimizi buradan bir kez daha dile getiriyoruz. Bu ses sadece bizlerin değil çocuklarımızın, eşlerimizin ve ailelerimizin sesidir. Bizler geçinemiyoruz.”
Pamukkale Üniversitesi Hastanesi sağlık işçileri yönetimin uzlaşmaz tavrını protesto etti
Sağlık İşçileri Sendikasının (Sağlık-İş) örgütlü olduğu Denizli Pamukkale Üniversitesi Hastanesinde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler, Sağlık-İş Sendikası öncülüğünde 30 Martta bir eylem gerçekleştirdi. Eylemde konuşma yapan Sağlık-İş Genel Başkanı Hakan Toy üniversite yönetiminin bir önceki toplu sözleşmede kazanılmış hakları dahi geri almak istediğini belirtti. Toy konuşmasını üniversite yönetiminden olumlu dönüş olmaması durumunda süresiz eyleme geçeceklerini duyurarak bitirdi: “Taşeron sistemi bitti, kölelik sona erdi. Artık bunu anlasınlar. Anlamazlarsa önümüzdeki hafta süresiz eyleme geçeceğiz. Anlayana kadar, duyana kadar.”