
DİSK’e bağlı Emekli-Sen, 11 Nisanda Ankara’da “Yoksullukta Değil Refahta Eşitlik! Emeklilerden Demokrasi Düşmanlarına Oy Yok!” başlıklı basın açıklaması gerçekleştirdi. “Açlık sınırı 9800 TL iken en düşük emekli aylığı 7500 TL açıklaması emekliler arasında eşitsizlik ve ayrımcılıktır” yazılı pankart taşıyan emekliler, açıklama sırasında “Emekliyiz Haklıyız Kazanacağız”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz”, “Gün Gelecek Devran Dönecek, AKP Halka Hesap Verecek” sloganlarını haykırdılar.
Basın açıklamasını Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz yaptı. Yavuz, 14 milyonu aşkın emekli ve hak sahibinin açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm edildiğini, 7 bin 500 liraya yükseltilmesi müjde olarak duyurulan en düşük emekli maaşında yapılan düzenlemenin milyonlarca emekli için hiçbir anlam ifade etmediğini belirtti. Yavuz şöyle konuştu: “Emekli maaşlarına oransal ya da seyyanen bir zam öngörülmedi. 7 bin 500 liranın altında maaş alan emeklilerin maaşlarının Hazine yardımıyla 7 bin 500 liraya tamamlanacağı karara bağlandı. Dolayısıyla emeklilerin kök maaşı aynı kaldı. Emekli maaşlarına ileride yapılacak zamların 7 bin 500 lira üzerinden değil, bu kök maaşlar üzerinden gerçekleşeceği, diğer yandan 7 bin 500 liradan 1 lira fazla maaş alan emeklilere bu düzenlemenin hiçbir katkısı olmayacağı açıkken seçime yatırım umuduyla yapılan bu düzenlemeyi kabul etmiyoruz.”
Yavuz, Türkiye’de emeklilerin tek probleminin açlık sınırının altındaki maaşlar olmadığını, emeklileri enflasyona ezdirenlerin, emeklilerin sağlık, barınma, güvenli çevre ve yaşam hakkını da gasp ettiğini, bunun karşısında emeklilerin de dün olduğu gibi bugün de sokaklarda hesap sorduğunu, sandıkta da hesap sormaktan geri durmayacaklarını söyledi. Yavuz, önümüzdeki seçimlerde alacakları tutumu şu sözlerle açıkladı: “Bizler sendikalı emekliler olarak, anti-demokratik, emek ve emekçi karşıtı, temel hak ve özgürlüklere karşı saldırgan tutum ve eylemlerde bulunan hiçbir siyasi partiyi desteklemeyeceğimizi bildiriyoruz. Bizler emeklilere yönelik somut çalışmalarda bulunmayan, varlığımız ve haklı mücadelemiz karşısında taleplerimize parti programları ve seçim çalışmalarında yer vermeyen hiçbir partiye emeklilerden oy çıkmayacağını bir kez daha bildiriyoruz.”
Emeklilerin talepleri şu şekilde sıralandı:
- Emekliler insan onuruna yaraşır ücret almalıdır.
- Emekli ücretleri enflasyona değil milli gelire endeksli olmalıdır. Emekli aylığı bağlama oranları eski düzeye çekilmeli ve güncelleme katsayısında milli gelir artışının tümü dikkate alınmalıdır.
- En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır.
- Emekli ikramiyeleri asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır.
- Emekli ücretleri arasındaki farklılıkların giderilmesi için emeklilikte intibak yasası çıkarılmalıdır.
- Aynı koşullarda emekli olanların aylıkları arasındaki uçurum kapatılmalıdır.
- Mezarda emeklilik uygulamasına son verilmelidir. Emeklilikte yaş şartı adil bir biçimde ve kademeli olarak yeniden düzenlenmelidir.
- Emekli olmak için 2008 sonrası yükseltilen prim gün sayısı şartı makul bir düzeye çekilmelidir.
- Emeklilerin sağlık hizmetlerinde ödedikleri katılım payı koşulsuz şartsız kaldırılmalıdır.
- Emeklilikte güvenli çevre, yaşanabilir doğa için gerekenler yapılmalıdır.
- Emeklilerle ilgili politika yapılacağında emeklilere danışılmalıdır.
- Tüm bunların gerçek anlamda yaşama geçirilebilmesi için emeklilerin sendikal hak ve özgürlükleri ile toplu pazarlık hakları tanınmalıdır.