
Güney Amerika ülkesi Arjantin’de artan hayat pahalılığına, işsizliğe, düşük ücretlere ve güvencesizliğe karşı on binlerce işçi bir araya geldi. 18 Mayısta düzenlenen kitlesel gösteride yüzde 109’u aşan enflasyon, IMF’nin dayattığı kemer sıkma politikaları ve hükümet protesto edildi. Sendikaların, sosyalistlerin, demokratik kitle örgütlerinin katıldığı eylemde, Sosyal Kalkınma Bakanlığı önüne yürüyen on binler “Anlaşmayı bitir, IMF ile birlikte defolun” yazılı pankart taşıdı.
Ülkenin dört bir yanından başkent Buenos Aires’e akan işçiler, IMF’ye ve hükümete olan tepkilerini dile getirdi. Ekonomik uyum adı altında dayatılan politikaların halkın yoksullaştırılması anlamına geldiğini ifade eden işçiler, kemer sıkma politikalarına son verilmesini istedi. Artan enflasyonla birlikte zaten düşük olan ücretlerinin eridiğini belirten işçiler, gıda ve temel ihtiyaçlara ulaşmakta zorlandığını ifade ettiler. Hep bir ağızdan ücretlerin yükseltilmesini, eğitim, sağlık gibi kamu hizmetlerinde kesintilerin sonlandırılmasını ve sosyal yardımların arttırılmasını talep ettiler.
Son yılların en yüksek enflasyonuna ulaşan Arjantin’de Mart ayı itibarıyla nüfusun yüzde 40’ı yoksulluk sınırının altında kaldı. 14 yaş altındaki çocuk yoksulluğu ise yüzde 50’nin üzerine çıktı. Asgari ücretin yaklaşık 350 dolara denk olduğu ülkede 4 kişilik bir ailenin mutfak masrafı 800 doları aştı. Özellikle nüfusun önemli bir bölümünün kayıt dışı çalıştığı ülkede milyonlarca işçi için yoksulluk çığ gibi büyüyor. Gıda enflasyonunun giderek tırmandığı Arjantin’de ekonominin dayanılmaz noktaya ulaştığını ifade eden işçiler, buna karşı sessiz kalmayacaklarını haykırıyorlar.
Arjantin, 2018’de IMF’den 57 milyar dolarlık kredi alarak emekçi halkın yoksullaşması anlamına gelen ekonomik bir programı uygulamaya başladı. Borç yükü altında ezilen ve ekonomik krizi aşamayan ülke geçen yıl IMF ile 45 milyar dolarlık yeni bir anlaşma yaptı. Yoksullaştırma politikalarına hız veren hükümet, 2001 ve 2008 yıllarında benzer süreçlerden geçen emekçi halkın tepkisiyle karşı karşıya. Aradan geçen yıllara rağmen aynı refleksi gösteren Arjantin işçi sınıfı mücadeleye devam ediyor. Sorumlusu olmadıkları krizin bedelini ödemeyi, yoksullaştırma politikalarını kabul etmiyor!