
Mil-May Tekstil sendikalı işçileri işten attı
Malatya’da faaliyet gösteren Mil-May Tekstil patronu Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikasına (BİRTEK-SEN) üye 6 işçiyi bayram tatili öncesi son işgünü olan 23 Haziranda tazminatsız olarak işten çıkardı. Mil-May Tekstil işvereni 6 Şubat depremlerinden hemen sonra evleri yıkılmış, başka şehirlere gitmek zorunda kalan, hayata tutunmaya çalışan işçilere işbaşı yapmamaları halinde tazminatsız işten atılacaklarını bildiren mesajlar göndermişti. Sendikanın girişimleri sonucu oluşan tepki nedeniyle patron geri adım atmak zorunda kalmıştı.
İşten atma saldırısı sonrası fabrika önünde bir araya gelen işçiler adına BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen bir açıklama yaptı. Türkmen, depremden hemen sonra Malatya genelinde fabrika patronlarının depremde evlerini kaybetmiş işçilere organize sanayi bölgesinde kurulan çadır ve konteynır kentlerde aileleriyle birlikte kalabileceklerini söyleyerek işbaşı yapma çağrısında bulunduklarını hatırlattı. Fakat aileleriyle birlikte bölgeye gelen işçilere 2 hafta sonra “ailelerinizi barındıramayız” dendiğini, Mil-May Tekstil’in de içinde olduğu bazı fabrikaların işçilere barınma sorununun çözüleceği sözü verdiğini ama sözlerini tutmayarak işçileri mağdur ettiklerini söyledi.
Türkmen, sendikaya üye oldukları için depremin yarattığı sorunlarla boğuşan işçilere bir de çalıştıkları bölümler değiştirilerek baskı yapıldığını, amacın işçileri yıldırıp tazminatsız işten çıkmalarını sağlamak olduğunu belirtti. Bu baskıların devamı olarak bayram öncesi, tazminatları ödenmeden 6 işçinin işine son verildiğini, haklarını almadan imza atmak istemeyen işçilere “bu fabrikada hiçbir işçinin hakkı kalmamıştır, bize güvenmiyor musunuz?” dendiğini anlattı. Türkmen, bayramdan sonra hem ayda iki kere fabrika önünde bir araya gelerek hem de işe iade ve sendikal tazminat davaları açarak mücadeleye devam edeceklerini duyurdu.
İzmir Karşıyaka Belediyesi işçileri ödenmeyen ücretleri için mücadele ediyor
İzmir Karşıyaka Belediyesinde, Tüm Belediye ve Yerel Hizmetler Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) İzmir 2 No’lu Şubede örgütlü işçiler ödenmeyen ücretleri için 19-23 Haziranda eylemler düzenlediler. Belediye binası önünde bir araya gelen işçiler uzun zamandır ücretleri tam olarak ödenmediği için alacaklarını istediler. Devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde çalışma şartlarının işçi lehine düzenlenmesini ve kendilerini enflasyona ezdirmeyecek bir ücret talep ettiler.
21 Hazirandaki eylemde açıklama yapan Tüm Bel-Sen işyeri temsilcisi Fırat Belen kararlılıklarını şu sözlerle dile getirdi: “Tüm girişimlerimize rağmen hiçbir iletişim kanalının şimdiye dek sağlıklı bir şekilde işletilmemesi, randevu taleplerimizin karşılık bulmaması, önceki yetkili sendika ile belediye arasında ek protokollerle imza altına alınan kimi maddelerin şu an bizlere dayatılıyor olması, zaman zaman emekçilerin mobbingle, sürgünle, soruşturmalarla hizaya getirilmek istenmesi gibi birçok soruna rağmen tüm haklarımıza sonuna kadar sahip çıkacağımızı bilmenizi isteriz. Dolayısıyla hakları için bugün burada yan yana gelen hiçbir arkadaşımızın böylesi yaptırımlarla karşı karşıya kalmaması için bundan sonraki sürecin takipçisi olacağız. Çözümsüzlükte ısrarcı olan herkesin karşısında, mücadele etmekte kararlı olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz. Sorunlarımız çözüm bulana, alacaklarımız hesaplarımıza yatırılana ve toplu sözleşmemiz emekçilerin taleplerini karşılayacak şekilde imza altına alınana dek mücadelemiz devam edecek.” 23 Haziranda belediye binası önünde yine bir araya gelen işçiler bayram sonrasında mücadeleye devam edeceklerini söylediler.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası işten atılan öğretmen için eylem yaptı
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, İstanbul’da, Oğuz Kaan Koleji Atakent Kampüsü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Sendika ve üyesi işçiler bir öğretmenin kurumun ek ücret ödememe tutumuna karşı çıkması sonrası işten atılmasını protesto ettiler.
“Bu Mücadelenin Arkasında Direnen Öğretmenler, Karşısında Yenilen Patronlar Var” yazılı pankart açılarak yapılan eylemde Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası İstanbul Temsilcisi Damla Topuz söz aldı. Topuz sorunları şu sözlerle aktardı: “Yıl içinde eğitim öğretim faaliyetleri sürerken, keyfi biçimde bazı öğretmenleri işten çıkaran kurum, boşta kalan dersleri diğer öğretmenlere yüklerken, bunun karşılığı olan ek ders ücretlerini uzun süre vermemiştir. Ardından öğretmenlerin ekstra verdiği derslere ait ek ders ücretinin çok azını yatırmıştır. Öğretmenlerin kanunla sabit ek ders ücretlerinin bir kısmı gasp edilmiştir. Kurum her türden hakkını talep edenlere karşı işten çıkarma, bir dahaki sene sözleşme yapmama tehdidini savurmayı sürdürmüştür.”
Kurumun uzun yıllardır öğretmenlerin haklarını gasp ettiğini, önceki yıllarda öğretmenlerin haksızlıklara bireysel olarak karşı çıktığını fakat artık sendikaları aracılığıyla seslerini çıkardıklarını söyleyen Topuz, velilere şöyle seslendi: “Bu kurumlar sizlere süslü binalar sunup göz boyamaya çalışırken aslında çocuklarınızın iyi bir eğitim almasını değil ceplerine girecek parayı düşünüyorlar.” Topuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası olarak ilan ediyoruz: Hiçbir kurumun hakkını arayan bir öğretmeni işten çıkartmasına, bu hukuka aykırı düzeni sürdürmesine sessiz kalmayacağız. Sendikamız kurumun usulsüzlüklerini ifşa edeceğini bildirdiğinde, Oğuz Kaan Koleji uzlaşma yoluna gitmek istemiştir. Kurum sendika onu uyarana dek okulundaki tüm öğretmenleri maalesef yalnız sanmıştır. Ancak artık bu ülkede hiçbir öğretmen yalnız değildir. Öğretmen Sendikası bugüne kadar hak mücadelesi veren bütün eğitimcilerin yanında olmuştur ve olmaya da devam edecektir.”