Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > İşçi Hareketi > Grev ve Direnişler > Hak Gasplarına ve Düşük Ücretlere Karşı İşçi Mücadeleleri

Hak Gasplarına ve Düşük Ücretlere Karşı İşçi Mücadeleleri

Sabo Süspansiyon Sistemleri fabrikasında sendika düşmanlığına karşı direniş başladı

Bursa’da faaliyet gösteren Sabo Süspansiyon Sistemleri fabrikasında 7 işçi DİSK Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlendikleri için işten atıldı. İşten atma saldırısı üzerine diğer işçiler sendikal haklarının tanınması ve atılan işçilerin işe iadesi talebiyle 4 Temmuzda iş bıraktılar. Atılan işçiler fabrika önünde direnişe başladı.

Birleşik Metal-İş Sendikasının çoğunluğu sağlayarak toplu iş sözleşmesi masasına oturma yetkisini aldığı fabrikanın önünde işçiler sendikal hakları için direnmeye devam ediyor.

OTDÜ’de servis hakkı gasp edilen işçiler rektörlük önüne çadır kurdu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü’nün personel semt servislerini 3 Temmuz ile 1 Eylül tarihleri arasında kaldırması üzerine sendikalar ortak eylem kararı aldılar. Tez Koop-İş, Türk Eğitim-Sen, Eğitim Sen, Üniversite İdari Personel Sendikası, Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası ve Eğitim Hak-Sen Sendikaları rektörlük önüne 3 Temmuzda çadır kurdular.

Yapılan ortak basın açıklamasında konuşan Tez Koop-İş Sendikası Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Mustafa Özgen, servislerin kaldırılması sonrası rektörlükle yapılan görüşmelerde rektörlüğün bütçe sıkıntısını gerekçe gösterdiğini belirterek “Emekçilerin kazanılmış haklarını basitçe bir maliyet kalemi olarak gören bu anlayışı kınıyoruz” dedi. Geçici denilerek başlatılan servis hakkı gaspının daimi olmaması için mücadele etmek gerektiğini vurgulayan Özgen servis hakkı için geçmiş dönemlerde verilen başarılı mücadele örneklerini hatırlattı. Özgen, kararlılıklarını şu sözlerle ifade etti: “Nitelikli ve erişilebilir ulaşım hakkımızı yeniden elde edene kadar rektörlük önünde bulunacağımızı ilan ediyoruz.”

Mersin halinde işçiler iş bıraktı

Mersin Yaş Meyve Sebze Hali’nde paketçi olarak çalışan çoğunluğu kadın işçiler 450 lira olan yevmiyelerinin 600 liraya çıkarılması talebiyle 5 Temmuzda iş bıraktılar.

İşçiler sigortalarının ve sosyal haklarının olmadığını, yol ücretlerini kendilerinin karşıladığını, sabah 7’den akşam 5’e kadar neredeyse molasız çalıştıklarını, 450 lira ücretin hem çalışmalarının karşılığı olmadığını hem de geçinmeye yetmediğini söylüyorlar. Hal işçileri, iş oldukça ve uzun saatler çalıştırıldıkları için çoğu günleri boş geçiyor. Yevmiyeleri asgari ücret üzerinden ödenen işçiler aylık bazda asgari ücret kadar kazanamıyorlar.

  • Grev ve Direnişler [1]

Kaynak URL: https://uidder.org/hak_gasplarina_ve_dusuk_ucretlere_karsi_isci_mucadeleleri.htm

Links
[1] https://uidder.org/taxonomy/term/309