
Siyasi iktidar seçim öncesinde büyük bir algı operasyonu yürütmüş, yandaş medya en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağı, emeklilerin maaşlarının iyileştirileceği şeklinde “müjdeli” haberler yayınlamıştı. Oysa başta KDV olmak üzere vergi artışlarıyla, azdırılan ama düşük gösterilen enflasyonla, düşük ücret zamlarıyla, hak gasplarıyla kamu emekçilerine ve emeklilere sefalet dayatılıyor. İşçi ve emekçiye çay kaşığıyla verilen kepçeyle geri alınıyor. Bu duruma tepki gösteren Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu KESK, 11 Temmuzda İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Kocaeli, Samsun gibi pek çok kentte “Vergide Adalet, İnsanca Yaşayabilecek Bir Ücret İstiyoruz” şiarıyla eylemler düzenledi. Eylemlerde TBMM Genel Kurulunda görüşülecek olan ve kamu emekçilerine yapılacak zammı içeren torba yasa teklifi protesto edildi. Kamu emekçilerin düşük ücret dayatmasına ve iktidarın ücretlere taban aylık katsayısı artışı yoluyla zam yapmak yerine seyyanen zam yapmasına tepki gösterildi.
KESK İstanbul Şubeler Platformu Kadıköy Süreyya Operası binası önünde, İzmir Şubeler Platformu Alsancak Garı önünde, Kocaeli Şubeler Platformu İzmit İnsan Hakları Parkında bir araya geldi. Eylemlerde tüm kamu emekçilerinin maaşlarını en düşük memur maaşına yaklaştıran, başta emekliler olmak üzere tüm emekçileri sefalette eşitleyen bir tablonun ortaya çıktığı ifade edildi. Yapılan ortak açıklamalarda şu sözlere yer verildi: “11 Temmuz 2023 Salı günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçen ek bütçe yasa tasarısı deyim yerindeyse turpun büyüğünün heybede olduğunu göstermektedir. Çünkü 2023 bütçesini yaklaşık üçte bir oranında artıran yasa teklifi ile emeğiyle geçinen tüm kesimlerin yükü dolaylı vergilerde yapılan fahiş artışlarla daha da arttırılmakta, kaşıkla verilen kepçe ile geri alınmaktadır.”
Açıklamanın devamında tablo şu şekilde ortaya kondu: “8 bin 77 liralık artış taban aylık katsayısı artışı yoluyla değil seyyanen yapıldığından en düşük 11 bin 800 lira maaş alan kamu emekçisinin eline 22 bin lira geçse de gerçekte bu emekçinin kök maaşı 13 bin 870 lira olacaktır. Bu nedenle de sonraki dönemlerde maaş zammı artışlarında 13 bin 870 lira dikkate alınacaktır. Ayrıca seyyanen yapılan artış, mevcutta ödenmekte olan aylık, tazminat, ödenek, ikramiye, ek ödeme, döner sermaye payı, çalışmayan eş yardımı, çocuk yardımı, toplu sözleşme ve ikramiyesi gibi pek çok unsurun hesabında dikkate alınmayacaktır. Yaşanan gerçek, altı aylık enflasyonun yüzde 50’yi aştığı koşullarda 2,5 milyon kamu emekçisi başta olmak üzere tüm emeklilerin maaşlarında sadece yüzde 25 oranında bir artış yapılmıştır.”
Eylemler “iktidarın dayatmalarına, emekçileri, halkı yok sayan politikalarına karşı KESK olarak mücadelemiz sürecek, insanca yaşamaya yetecek ücret, güvenceli iş, güvenceli gelecek talep ediyoruz” vurgusuyla ve “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz, Yaşasın KESK” sloganlarıyla sona erdi.