
Gerçek enflasyonun çok altında açıklanan resmi enflasyon rakamlarına göre belirlenen ücret zamları işçilerin geçim derdine çare olmuyor. Bir araya gelen işçiler grev diyerek, iş bırakarak, protesto eylemleri yaparak ücretlerinin yükseltilmesini talep ediyor, gasp edilen haklarını mücadeleyle kazanıyor, sendika hakkına sahip çıkıyorlar.
Colgate-Palmolive’de işçiler greve çıktı
colgate.webp [1]

Gebze Organize Sanayi Bölgesinde (GOSB) faaliyet gösteren Colgate-Palmolive fabrikasında toplu iş sözleşmesi sürecinde anlaşma sağlanamaması üzerine 12 Temmuzda grev başladı. DİSK’e bağlı Lastik-İş Sendikasının örgütlü olduğu fabrikada sendikanın yüzde 120 zam talebine işverenin teklifi yüzde 77 oldu. Grevci işçiler horonlarla, halaylarla başlattıkları grevlerini kazanımla sonlandırmakta kararlı olduklarını söylüyorlar.
Corning Optik’te toplu iş sözleşmesinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine grev başladı
corning.webp [2]

Gebze’de faaliyet gösteren Corning Optik fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ücret konusunda anlaşılamaması üzerine işçiler greve çıktı. DİSK’e bağlı Lastik-İş Sendikasının örgütlü olduğu fabrikada sendikanın yüzde 120 zam talebine işverenin teklifi yüzde 60 oldu. Sendikanın teklifi yüzde 105’e düşürmesi de patronun tutumunu değiştirmedi. Corning Optik işçileri de ücret talepleri kabul edilinceye kadar greve devam edeceklerini vurguluyorlar.
Vigo kuryelerinin düşük zam protestosu devam ediyor
vigo.webp [3]

Mobil uygulama üzerinden market ürünleri ve yemek teslimatı yapan Getir şirketinin taşeronu olan Vigo’da çalışan kuryelerin ücretlerine yapılan düşük zamma ve ücret artışlarında bölgesel farklar olmasına karşı başlattığı eylemler devam ediyor. 7 Temmuzda önce Bakırköy’de toplanan kuryelerin öfkesi bir işçinin işten atıldığı haberinin gelmesiyle daha da arttı. Kuryeler eylemlerini İstanbul Etiler’deki Getir Genel Merkezi önüne taşıdılar.
Turizm, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS) kuryelerin taleplerini şu şekilde açıkladı:
- Saatlik ücretin 75 lira, paket başı ücretin 30 lira olması
- Bölgeler arasında uygulanan fiyat farklarının kaldırılması
- Uyum kesintilerinin kaldırılması
- Haksız yollarla yapılan kesintilerin (malzeme eksikliği) kaldırılması
- Motokuryelerin bu direniş sebebiyle işten atılmaması
Kiler Holding’in taşeronu Arma Temizlik şirketinde çalışan kadın işçiler haklarını mücadeleyle aldılar
Kiler Holding’e ait şantiyelerde taşeron temizlik işi yapan Arma Temizlik şirketinde çalışan kadın işçiler, 3 aydır ödenmeyen ücretleri için 13 Temmuzda eylem yaptılar. İnşaat-İş ve Dev-Yapı İş Sendikaları öncülüğünde Kiler Holding’e ait Sapphire AVM önünde bir araya gelen işçiler “Artık Yeter Gasp Edilen Haklarımızı İstiyoruz” pankartı açarak şirket yetkililerinden yanıt beklemeye başladılar. Kadın işçilerin eylemi aynı gün içinde sonuç verdi. Dev Yapı-İş Sendikası Genel Sekreteri Nihat Demir sosyal medya hesabından işçilerin kazandığını duyurdu: “Yine Birlikte Yine Omuz Omuza Kazandık. Kiler Holding ve Arma Temizlik firmaları tarafından gasp edilmek istenen haklarımız için başlattığımız direniş zaferle sonuçlandı. Kiler Holding/ İstanbul Sapphire önündeki direnişimizle işçiler haklarını kazandı.”
DİSK/Enerji-Sen Alarko Holding önünde sendikal baskılara karşı eylem yaptı
DİSK/Enerji-Sen 14 Temmuzda İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Alarko Holding binası önünde Alcen Elektrik şirketinin üyelerine yaptığı sendikal baskıları protesto etti.
“ALarkoCENgiz Enerji’de Sendikalı Olmak Haktır, Engellenemez” pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını DİSK/Enerji-Sen adına Örgütlenme Uzmanı Yeliz Vurgun yaptı. Vurgun, Alcen işçilerinin düşük ücretler ve kötü çalışma koşullarına karşı yüzde 60’a varan bir oranla DİSK/Enerji-Sen’e üye olduklarını, yetki döneminin yaklaşmasıyla şirketin genel müdürlüğü, alt işveren patronları ve dayıbaşlarının işçileri sendikadan istifa etmek için tehdit ettiklerini söyledi. Vurgun, hem bu tehdit ve baskılar hem de işyerinde alınmayan iş güvenliği önlemleri için Alcen Enerji’nin bulunduğu illerdeki başsavcılıklara suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.
Vurgun basın açıklamasını şu sözlerle bitirdi: “Bugün buradan bir kez daha söylüyor ve uyarıyoruz; Türkiye’de her bir işçinin sendikaya üye olma hakkı, anayasa ile güvence altına alınmıştır. İşçilerin kendi hür iradeleriyle seçmiş oldukları bir sendikaya karşı para dağıtarak, işten atma ve işyerinden sürme gibi tehditlerle, işçi arkadaşlarımızı istifaya zorlayan işverenler apaçık anayasal suç işlemektedirler. Bunun karşısında Alcen Enerji işçilerinin birliği ve haklı mücadelesi kazanacaktır.”