
21 Temmuz günü Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) işçileri, Bandırma Eti Maden işçileri, KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikasında örgütlü büro emekçileri, İzmir Kent AŞ işçileri taleplerini yükseltmek, hak gasplarını protesto etmek için eylemler gerçekleştirdiler.
DEDAŞ işçileri 6 il 70 ilçede iş durdurdu
dedas_eylem.webp [1]

Eksim Holding’e bağlı Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) işçileri 21 Temmuzda Türkiye’nin çeşitli illerinde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Batman, Şırnak illerinin toplam 70 ilçesinde eylemler gerçekleştiren işçiler sendikalaşmalarının önündeki baskıların kaldırılması, ücret zammı ve ikramiye başta olmak pek çok talep yükseltiyorlar. Taleplerinin kabul edilmemesi durumunda eylemlerini daha yaygın hale getireceklerini belirtiyorlar.
Eylemlerde “İşçiyiz, Haklıyız, Kazanacağız”, “Direne Direne Kazanacağız”, “Tehditler Bizi Yıldıramaz” sloganları atılırken DEDAŞ İl Müdürlükleri ve kent meydanlarında konuşmalar gerçekleştirildi. Mardin’de konuşan işçi temsilcisi “Bizler elektrik direği üstünde ölürken, arkamızda bıraktığımız çocuklarımızın haklarını talep ediyoruz” dedi. Diyarbakır’da ise işçi temsilcisi şöyle konuştu: “Tehditleri kabul etmiyoruz. Davamızdan vazgeçmiyoruz. 11 TL ile çalışan arkadaşlarımız var. Direk üstünde elektriğe kapılan, kaza geçiren, hayatını kaybeden arkadaşlarımız var. 11 TL için canımızdan oluyoruz. Kabul etmiyoruz. Sendika hakkımız, söke söke alacağız. Bu saatten sonra olacaklardan sorumlu değiliz.”
Eylemlerin ardından akşam saatlerinde 200’e yakın işçinin işten çıkarıldığı bilgisi geldi. İşten atmalara tepki gösteren işçiler haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirtiyorlar.
Eti Maden’de grev kapıda!
eti_maden.webp [2]

Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu Bandırma’daki Eti Maden’in bor ve asit fabrikalarında, yaklaşık 600 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşme sürecinde anlaşma sağlanamamış ve 17 Temmuz Pazartesi günü grev ilanı asılmıştı. İşçiler grev ilanını astıkları günden bugüne gerçekleştirdikleri eylemlerle kamu işletmesi olan işyerinde daha önce verilen sözlerin yerine getirilmemesini, işverenin toplu iş sözleşmesi sürecindeki tutumlarını ve dahası yemekhaneden servislere, soyunma odalarından temsilcilik odasına kadar yıllardır çözülmeyen sorunlarını protesto ediyor. Son olarak 21 Temmuzda Bandırma İDO önünde buluşan ETİ Maden işçileri, eylemlerinin beşinci gününde “Birleşe Birleşe Kazanacağız”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak”, “İşçiyiz Haklıyız, Söke Söke Alırız” sloganlarıyla Cumhuriyet meydanına yürüyüş gerçekleştirdiler.
Cumhuriyet meydanında basın açıklamasını Petrol-İş Bandırma Şube Başkanı Tuncay Topuz gerçekleştirdi. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin sürdüğü 7 ay boyunca pek çok kişi ve kurumla görüşüp Eti Maden işçilerinin sorunlarını ilettiklerini aktaran Topuz şöyle konuştu: “Seçimlerden önce herkes yardımcı olacağını söylüyordu. Bakanlarımız ve genel müdürlüğümüz bir takım sözler veriyorlardı. Fabrikalarımızdaki sorunların çözümü noktasında hiçbir şeye hayır denmiyordu. Seçim bitti verilen sözlerin hepsi unutuldu.” Üretim primi hariç bir işçinin maaşının sadece 9 bin lira olduğunu söyleyen Topuz, mücadelelerinin devam edeceğini belirtti. Eti Maden işçileri talepleri karşılanmazsa 18 Ağustosta greve çıkacaklar.
Büro emekçileri ülke çapında eylemdeydi
bes_eylem.webp [3]

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES), 21 Temmuzda pek çok ilde gerçekleştirdiği basın açıklamalarıyla büro emekçilerinin taleplerini yükseltti, mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. İstanbul’dan Adana’ya, Ankara’dan İzmir’e pek çok ilde gerçekleştirilen açıklamalarda temel tüketim maddelerine gelen zamlar, akaryakıt ve doğalgaza uygulanan fahiş orandaki ÖTV ve KDV gibi vergi zamları ve kamu emekçilerinin maaş artış oranları protesto edildi.
Yapılan açıklamalarda ortak talepler şu şekilde sıralandı:
- Vergi alınacaksa bu yıl için 1 trilyon vergi indirimi yapılan sermaye kesimine servet vergisi getirilmelidir.
- Gelir Vergisi yüzde 10’a düşürülerek sabitlenmelidir. Tüm emekçilere yoksulluk sınırını aşan bir temel ücret verilmelidir.
- Kök maaş uygulaması derhal kaldırılmalıdır. Seyyanen, ilave vb. hangi ad altında olursa olsun tüm ek ödemeler taban maaşa eklenmelidir.
- İnsan onuruna yakışır bir emeklilik için en düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır.
- Küçük esnafın kredi borçları silinmeli, iklim krizi nedeniyle çiftçinin yaşadığı zarar karşılanmalıdır.
- Anayasa’ya aykırı TBMM’de bütçe hukukuna göre düzenlenmeyen hukuksuz ek bütçe derhal geri çekilmelidir. Tüm halk kesimlerinin karar alma sürecine katıldığı, halk için bütçe oluşturulmalıdır. Acilen adil bir vergi düzenine geçilmelidir. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalıdır.
İzmir Kent AŞ işçileri eylem yaptı
Karşıyaka Belediyesinin iştiraklerinden biri olan Kent AŞ’de işçiler alacaklarının ödenmesi talebiyle belediye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. İşçiler örgütlü oldukları Genel-İş İzmir 8 Nolu Şubeyle birlikte eylem gerçekleştirdikleri sırada hesaplarına alacaklarının çok küçük bir bölümünün, sadece 2 bin liranın yatırılması üzerine “Sadaka Değil Toplu Sözleşme” sloganıyla duruma tepki gösterdi.
Belediye önünde basın açıklamasını gerçekleştiren Genel-İş İzmir 8 Nolu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, ödenmeyen alacakların her gün yükselen enflasyon karşısında pula döndüğünü, işçilerin borçlarını ödeyemediğini ve icralık olduğunu belirtti. Gümüştekin işçilerin maaşlarının ve geriye dönük alacaklarının ödenmemesi durumunda 24 Temmuzdan itibaren her gün saat 13.15’te belediye önünde eylem yapacaklarını belirtti.