
Belediye-İş Sendikasında örgütlü İstanbul/Avcılar Belediyesi işçileri artan hayat pahalılığına karşı ücretlerinin yükseltilmesi talebiyle 4 Ağustosta iş bıraktı. Avcılar Belediyesi önünde toplanan işçiler taleplerini dile getirmek üzere basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına Belediye-İş, Tek-Gıda-İş, Liman-İş, DERİTEKS sendikalarından yöneticiler, emekten yana kurumlar ve UİD-DER’li işçiler destek verdi.
Belediye-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Savaş Doğan konuşmasına Akbelen’de doğayı savunanları, mücadele edenleri dayanışmayla selamlayarak başladı. Doğan, ilk sözü eyleme destek veren eski HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu’na verdi. Piroğlu konuşmasında ekonomi bakanının ve iktidarın enflasyonun nedenini işçi ücretlerine yapılan zamlara bağlamasının gerçek dışı olduğunu ifade etti. Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığına dikkat çeken Piroğlu şöyle konuştu: “Bizden çaldıklarını patronlara peşkeş çekenler faturayı bize ödetmeye çalışıyorlar. Bu gerçeğin en fazla farkında olanlar muhalefetteki yöneticiler, belediye başkanları ve onun yanındakiler. O yüzden işçinin yaşadığı sorunun farkında olmaları ve bunu çözmek için adım atmaları gerekiyor. Eğer Mehmet Şimşek’ten, iktidardan farklılarsa ve kürsüye çıktıklarında yoksulun hakkını savunanlar yoksulun yanında durmayı becerecekse bunun yolu işçinin talebinin kabul edilmesi, işçinin insanca yaşayacağı bir ücretle çalışmaya devam etmesini sağlamaktan geçiyor.” Piroğlu Avcılar işçilerinin mücadelesinin tüm işçilerin mücadelesi olduğunu vurguladı.
Avcılar işçileri adına basın açıklamasını Savaş Doğan gerçekleştirdi. Türkiye’deki gıda, yakıt, su, ulaşım, kira gibi temel ihtiyaçlardaki pahalılığa dikkat çeken Doğan, hükümetin politikaları ve siyasal tercihleri sonucu işçilerin vergi dilimleri ve sahte enflasyon rakamları altında daha çok sömürüldüğünü belirtti. Belediye işçilerinin kamu işçisi/taşeron işçi olarak ayrıştırıldığını bütün gün özveriyle çalışan tüm belediye işçilerinin kamuda çalışan işçilerle aynı ücret politikaları ve zam uygulamaları üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Savaş şöyle konuştu: “ENAG’a göre 12 aylık enflasyon yüzde 122,88’dir. Bunlar bizleri yönetenlerin ülkeyi uçuruma götürenlerin sorunu ve sorumluluğu değil midir? Diğer taraftan bizlerin çalışarak destek vererek seçtiğimiz belediye başkanları ve yöneticileri sıra hakkımızı vermeye gelince devletin aynı ekonomik yaptırımlarını uygulamaktan geri kalmayarak biz emekçileri ezmek, açlığa mahkûm etmek için ellerinden geleni yapmaktadırlar.”
Seçimlerde iyi bir maaş, güvenceli ve sağlıklı çalışma koşulları, yemekhane ve sosyal bir belediyecilik anlayışı vaadi veren belediye yönetimine seslenen Doğan, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Bizler Avcılar’da sokakta örgütlenmiş Avcılar Belediyesi işçileri olarak bu tutumunuzu şiddetle kınadığımızın ve kabul etmediğimizin bilinmesini istiyoruz. Buradan insanca yaşamak, hayata tutunmak için haklı taleplerimiz karşılanana kadar daha da yüksek sesle haykıracağımızı, mücadelemizi büyüteceğimizi söylüyoruz.” Açıklama sırasında sık sık “Avcılar İşçisi Köle Değildir”, “Sömürüye Karşı Omuz Omuza”, “Baskılar Bizi Yıldıramaz”, “İşçiyiz Haklıyız Söke Söke Alırız”, “Hak Hukuk Adalet!” sloganları atıldı.
Ek zam talebiyle eylemler
Artan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında ücretleri eriyen işçilerden ek zam talepleri yükseliyor. Sendikalı işyerlerinde yapılan toplu sözleşmelerde belirlenen zam oranları kısa sürede geçerliliğini yitiriyor, işçiler ek protokol talep ediyorlar. Avcılar Belediyesi işçilerinin yanı sıra İzmir Bornova Belediyesi işçileri de 1 Ağustosta belediye binası önünde basın açıklaması yaparak ek zam talep ettiler. Eylemde konuşan Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç, 10 ay önce imzalanan toplu sözleşmenin daha imzası kurumadan alım gücünü yitirdiğini belirterek ek protokol istediklerini söyledi.
Öte yandan Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu Kocaeli Çayırova’da bulunan Novares ve Tuzla’da bulunan Mutlu Akü fabrikalarında da işçiler ek zam talebiyle eylem yapıyorlar. Toplu sözleşmelerde belirlenen ücretlerin eridiğini belirten işçiler yüzde 34 oranında ek zam talep ediyorlar. İşverenin ek zam talebine olumsuz yanıt vermesi üzerine Novares işçileri fazla mesaiye kalmama eylemine başlarken Mutlu Akü işçileri yemekhanede ses çıkarma eylemi yaptı. İşçiler talepleri karşılanmazsa eylemlerine devam edeceklerini belirtiyorlar.