
Endonezya’da İşçi Partisi, işçi sendikaları ve emekten yana örgütlerin öncülüğünde 2 Ağustostan bu yana kitlesel protestolar gerçekleştiriliyor. İşçiler yükselen enflasyon karşısında eriyen ücretlerinin arttırılması başta olmak üzere iş güvencesi ve daha iyi çalışma koşulları talep ediyorlar. Pek çok farklı bölgeden on binlerce işçi 120 kilometrelik yolu yürüyerek 10 Ağustosta başkent Cakarta’daki Devlet Sarayına ulaştılar. İşçiler hükümete ve işçi düşmanı politikalarına tepkilerini yükselttiler. Gösterilerde işçiler, iktidarın “İstihdam Yaratma Yasası” adı altında hayata geçirdiği saldırı yasasının esnek çalışma anlamına geldiğini, ücretleri aşağı çektiğini belirttiler ve iptal edilmesini istediler. İşçiler ayrıca 2024 asgari ücretinin %24 artırılmasını, sosyal güvenlik hakkının ömür boyu sürecek şekilde düzenlenmesini, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesini talep ettiler.
Joko Widodo hükümetinin 2021 yılı başlangıcında “İstihdam Yaratma Yasası” adı altında uygulamaya koyduğu torba yasa işçi ücretlerinde düşüşe neden olmuştu. Bu saldırı yasasıyla asgari ücrete 2022’de yalnızca yüzde 1 zam yapıldı. Emekçilerin yasaya yönelik tepkileri üzerine bu yasanın yerine “İstihdam Yaratma Amaçlı Kanun Hükmünde Kararname” getirildi. Ancak bu değişiklik de işçilerin taleplerini karşılamaktan uzak kaldı.
“İstihdam Yaratma Yasası”nın yürürlüğe girmesinden sonra neredeyse tüm üniversitelerde öğrenim ücretlerinde de ciddi artışlar yapıldı. Eğitime erişimi gittikçe kısıtlanan emekçi ailelerin çocukları da kendi taleplerini yükseltmek ve eylemlere destek olmak için protesto gösterilerinde yerlerini aldı. Dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olan Endonezya’da hükümetin emek düşmanı politikalarına karşı mücadeleyi büyüten işçiler taleplerinin karşılanmaması durumunda eylemlerin daha da büyüyeceğinin altını çiziyorlar.