
Temel geçim maddelerinin fiyatlarının katlanarak artması, ev kiralarının astronomik rakamlara ulaşmasıyla işçiler aldıkları ücretlerle beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz oldular. Patronların düşük zam dayatmasına karşı pek çok sektörde iş bırakma eylemleri yaygınlaşırken belediye işçileri de ek zam talebiyle çeşitli eylemler yapmaya başladılar.
İstanbul’da AKP’li 23 belediyede çalışan Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş üyesi işçiler, 28 Temmuzda “Kira: 10 bin lira maaş 12 bin lira. Açız geçinemiyoruz” diyerek eylem yapmışlardı. 9 ve 10 Ağustos tarihlerinde ise Ankara’da Mamak, Etimesgut ve Yenimahalle Belediyesi işçileri düşük ücret zammına karşı iş bırakma eylemleri yapmış, Mamak Belediyesi işçileri taleplerini kabul ettirmişlerdi. İzmir’de Genel-İş Sendikasına üye Bornova, Buca ve Bayraklı Belediyesi işçileri de 11 Ağustosta enflasyon karşısında eriyen ücretlerini arttırmak için ek protokol yapılması taleplerinin karşılık bulmaması üzerine iş bırakma eylemi yapmışlardı.
Belediye işçilerinin enflasyon karşısında alım güçlerini koruyabilecekleri, geçinebilecekleri ücret talebiyle yaptıkları eylemler devam ediyor. İstanbul Bayrampaşa Belediyesi işçileri ücretlerine yapılan sefalet zammına itiraz ederek 15 Ağustosta iş bırakma eylemi yaptılar. Aynı gün Genel-İş Sendikasının örgütlü olduğu İstanbul Kadıköy Belediyesi işçileri de sendika ve belediye yönetimi arasında yapılan ek ücret görüşmelerinden sonuç çıkmaması üzerine belediye binası önünde toplanarak eylem yaptılar. Burada bir açıklama yapan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Nazan Gevher Çam, “İşçinin sesine kulak verin. Kadıköy işçisini enflasyona ezdirmeyin, ek protokol görüşmelerinin tıkanmasına neden olmayın. Bundan sonraki süreçte maaşlarda iyileştirme talebimiz eylemlerle devam edecektir” diyerek belediye yönetimini uyardı.
16 Ağustosta belediye işçilerinin iş bırakma eylemleri yaygınlaştı. İstanbul Esenler Belediyesi’nde Esenler Belediyesi Personel A.Ş.’ye (ESPER) bağlı çalışan işçiler ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle iş bıraktılar. İşçilerin eylemi sonrası örgütlü oldukları Hizmet-İş Sendikası pazartesi günü belediye yönetimiyle işçilerin talepleri üzerine görüşüleceğini duyurdu.
Genel-İş Sendikasına üye Kartal Belediyesi işçileri ise sendikayla belediye yönetimi arasında yapılan görüşmede belediyeden olumlu bir teklifin gelmemesi üzerine iş bıraktılar. İşçiler aldıkları son zam ve yemek parasıyla ücretlerinin 15 bin lira olduğunu, bu parayla geçinmenin imkânsız olduğunu söylüyorlar. Genel-İş’in örgütlü olduğu Kocaeli Dilovası Belediyesi’nde de işçiler eylem yaptılar. Ücretlerinin açlık sınırının altında ya da açlık sınırı seviyesinde olduğunu vurgulayan işçiler, belediye yönetimiyle yapılan görüşmelerden bir sonuç alamadıklarını, artık dayanacak güçlerinin kalmadığını söylediler. Türkiye’deki tüm belediye şirket çalışanları gibi hakları olan ücret iyileştirmesini talep ettiklerini, haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade ettiler.
Ankara Keçiören Belediyesi’nde fen işleri ve park bahçelerde çalışan işçiler de sefalet düzeyindeki maaşlarının arttırılması talebiyle iş bıraktılar. İzmir Narlıdere Belediyesi bünyesinde NarBel şirketinde çalışan belediye işçileri ise ücretlerinin düzensiz yatırılmasını protesto ederek 2 saat iş bıraktılar. Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikasında örgütlü olan işçiler, Temmuz 2022’de imzalanan toplu sözleşmede belirlenen zam oranlarıyla ücretlerinin asgari ücret düzeyinde kaldığını, geçinemediklerini belirterek aynı zamanda ek protokol talep ediyorlar.