
Antep’te düşük zam dayatmasına karşı mücadele büyüyor: Erkaplan Halı’da da şalterler indi
Antep’te Artemis Halı işçilerinin direnişi sürerken Erkaplan Halı’da da işçiler düşük zam dayatmasına karşı 18 Ağustosta iş bıraktılar. İşverenin yapılan işe göre 15 bin lira ile 16 bin 500 lira arasında ücret teklif ettiği işçiler, 18 bin lira ile 21 bin lira arasında bir ücret talep ediyorlar. Direnişlerinin 4. gününde olan Artemis işçileri, Erkaplan işçilerini direnişlerinin ilk gününde yalnız bırakmayarak dayanışma ziyaretinde bulundu. Karşılıklı ziyaretlerin yapılmasıyla güç ve moral bulan işçiler, “Direne Direne Kazanacağız”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız” sloganları attılar.
Temsan Makina’da işçilerin düşük zamma karşı mücadelesi işten atma saldırısına rağmen devam ediyor
Maraş Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren TEMSAN Makina’da patronun yüzde 34 zam teklifini kabul etmeyen işçiler 16 Ağustosta iş durdurdular. Yüzde 34 zam oranıyla maaşları asgari ücret ile 13 bin lira arasında değişecek olan işçiler, ücretlerinin 15 bin lira ile 18 bin lira arasında bir seviyeye çıkacağı oranda zam yapılmasını talep ediyor.
İşçilerin iş durdurma eylemi sonrasında işveren karşı saldırıya geçerek 17 Ağustosta 24 işçiyi tazminatsız olarak işten çıkardı. İşçilerin mücadelesi devam ediyor.
Fedaş işçileri iş cinayetini protesto etti: Çalışırken ölmek istemiyoruz!
Dersim’de DİSK’e bağlı Enerji-Sen üyesi Fırat Aksa Elektrik Hizmetleri AŞ (FEDAŞ) işçileri, 9 Ağustostan bu yana düşük ücret zammına karşı iş yavaşlatma eylemlerini sürdürüyorlar. Eylemlerinin 10. gününde FEDAŞ il müdürlüğü önünde bir araya gelen işçiler, iş cinayetinde yaşamını yitiren arkadaşları için basın açıklaması yaptılar. Trabzon’da çalışırken elektrik akımına kapılarak yaşamını yitiren Çoruh Aksa işçisi Musa Kasap’ın fotoğraflarını taşıyan işçiler, iş cinayetini protesto ettiler.
Eylem sırasında konuşan DİSK/Enerji-Sen Genel Sekreteri Emin Atsız, sermayenin kâr hırsının her gün bir işçiyi daha hayattan kopardığını belirtti. FEDAŞ işçileri olarak eylemlerini sürdürürken, Trabzon Akçaabat’ta 25 yaşında gencecik bir enerji işçisinin iş cinayetinde hayatını kaybettiğini söyleyen Atsız konuşmasına şöyle devam etti: “Sermayenin kâr hırsı Musa Kapan’ın hayatına mal oldu. Eksik personel ile üzerindeki baskıyla işçi arkadaşımızı iş yapmaya zorlayan işveren bu cinayetin sorumlusudur… Oradaki enerji işçileri de buradaki enerji işçileri de tek bir şey söylüyor: Biz ölmek istemiyoruz!” Çalışırken iş baskısına, mobbing ve tacize maruz kaldıklarını, ölümle burun buruna çalıştırıldıklarını ifade eden Atsız, “Bizler enerji işçileri ölmesin diye bu mücadeleyi yürütüyoruz. Çocuklarımız akşam yatağına aç girmesin diye, babasız kalmasın diye bu mücadeleyi yürütüyoruz ve yürütmeye de devam edeceğiz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.