
Antep’te düşük ücret zamlarına karşı ve sendikalı çalışma hakkı için mücadeleler devam ediyor
Gaziantep’te Artemis Halı işçilerinin yüzde 34 sefalet zammı dayatmasına karşı başlattıkları iş durdurma eylemi devam ediyor. Erkaplan Halı işçileri de ücret taleplerini kabul ettirmiş fakat bu sefer de örgütlü oldukları BİRTEK-SEN’den istifaya zorlanmışlardı. Erkaplan işçilerinin sendikalı çalışma hakkı için direnişi devam ediyor. İşçiler Anayasaya da aykırı olarak işçileri istifaya zorlayan işveren hakkında Gaziantep Adliyesine suç duyurusunda bulundu. İşçiler gasp edilen hakları için mücadeleye devam edeceklerini söylüyor, tüm sınıf dostlarını dayanışmaya çağırıyorlar.
Artemis Halı ve Erkaplan Halı işçilerinin mücadelesi devam ederken Gaziantep Başpınar 2. Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Boyar Kimya işçileri de 23 Ağustosta yüzde 34 zammı kabul etmeyerek iş bıraktılar. Gece vardiyasına gelen işçilerin 3-11 vardiyasından çıkanlarla birleşip üretime girmemesi üzerine işverenle yapılan görüşme sonrası işçilerin 15 bin lira ücret talepleri kabul edildi. Boyar Kimya işçileri patronun belirlediği ücreti değil, Ağustos ayının başında yüzde 34 zammı kabul etmeyerek iş bırakan ve taleplerini kabul ettiren Şireci Tekstil işçilerinin mücadeleyle elde ettikleri ücreti dikkate aldılar.
Yine Antep’te Suriyeli işçilerin de yoğunluklu çalıştığı MDZ İplik fabrikası işçileri işverenin 12 bin 800 lira olarak belirlediği ücreti kabul etmeyerek 23 Ağustosta 4-12 vardiyasında iş bıraktılar. İşçiler 14 bin lira maaş ve 500 lira devamlılık priminin yanı sıra yemeklerde, hijyen koşullarında düzeltmeler yapılmasını, Suriyeli işçilerin çalışma izni harçlarının işveren tarafından karşılanmasını talep ettiler. İşçilerin direnişi kazanımla sonuçlandı. Maaş 14 bin lira olacak ve tamamı bankaya yatırılacak. Yemeklerin kalitesi ve fabrikadaki hijyen koşulları düzeltilecek. Elbise dolabı yapılacak. MDZ işçilerinin mücadelesi Suriyeli ve Türkiyeli işçilerin ortak talepleri etrafında yürüttükleri ve kazandıkları bir mücadele olarak diğer fabrikalara örnek olması bakımından da ayrı bir önem taşıyor.
Belediye işçilerinin ek ücret mücadelesi devam ediyor
İzmir Buca Belediyesi işçileri, ek ücret taleplerine belediye yönetiminin duyarsız kalması üzerine 2 gün iş bırakma eylemi yaptılar. İş bırakma eylemi sonrasında işçilerin talepleri karşılandı. İşçilerin örgütlü olduğu DİSK/Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube ile belediye yönetimi arasında yapılan görüşmede toplu sözleşmeye ek protokol yapılarak en düşük işçi ücretinin 19 bin 600 liraya çıkarılmasında anlaşmaya varıldı. Gıda yardımı 1000 liradan 1500 liraya, yemek ücreti 55 liradan 110 liraya yükseltildi.
İstanbul Silivri Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı çalışan işçiler düşük ücret zammına karşı 23 Ağustosta iş bıraktılar. Temmuzda Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası ile belediye yönetimi arasında ek protokol yapılmış ve ücretler sosyal haklar hariç 12 bin 750 lira olarak belirlenmişti. Artan hayat pahalılığı ve 10 bin lirayı geçen kiralar nedeniyle bu ücretle geçinmelerinin imkânsız olduğunu söyleyen işçiler iş bıraktılar.
Eylemleri sırasında yanlarında olmayan Hizmet-İş Sendikasına da tepkili olan işçiler şunları söylediler: “Biz bugün burada eylem yapıyoruz, ortada sendika yok. Sendika dediğin işçinin yanında olmayacaksa nerede olacak? Sendikanın bizim yanımızda, arkamızda olması lazım. Ama bu arkadaşlar nerede gören, bilen duyan yok. Hizmet-İş bize hizmet etmiyor, kime hizmet ediyor biz de bilmiyoruz.”
İşçiler maaşları geçinebilecekleri bir düzeye getirilene kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtiyorlar.