
Dünya genelinde yaşanan kapitalist krize karşı pek çok yerde kitlesel gösteriler yapılıyor. Bu gösterilerin bir benzeri de Mamak’ta yapıldı. 28 Aralık Pazar günü “Zamlar Geri Alınsın, Krizin Faturasını Emekçiler Değil Patronlar Ödesin” pankartı altında yapılan mitinge yaklaşık 600 kişi katıldı. Mitingde UİD-DER’li işçiler olarak bizler de vardık ve bu krizi bizim yaratmadığımızı, bedelini de ödemeyeceğimizi hep birlikte haykırdık.
Tekmezar Parkından başlayan yürüyüş “Krizin Bedeli Patronlara”, “Doğalgaz Zamları Geri Alınsın”, “Üreten Biziz Yöneten de Biz Olacağız”, “Barınma Hakkımız, Söke Söke Alırız”, “Susma Haykır Zamlara Hayır” sloganları eşliğinde Tuzluçayır Meydanına kadar sürdü. Tuzluçayır Meydanında yapılan basın açıklaması ve konuşmaların ardından miting sona erdi.
Konuşmalar sırasında UİD-DER’li işsiz bir arkadaşımız da söz alarak işten atılmasını anlattı: “Ben tekstil fabrikasında çalışan bir işçiydim ama diğer arkadaşlarımla ortak bir mücadele veremediğimiz için işten atıldım. Bu yüzden, işten atıldığımda patron karşısında tektim ve tek olduğum için güçsüzdüm. İşte tam da bu güçsüzlüğümüzden kaynaklı olarak patronlar bizi, milyonlarca işçi-emekçiyi açlığa, yoksulluğa sürüklüyor. Özellikle yaşanan kriz dolayısıyla her gün fabrikalar kapatılıyor ve milyonlarca işçi işten atılıyor. Ama bu krizi biz yaratmadık. Bu kriz yanlış politikaların doğurduğu bir finans krizi değil, kapitalist sistemin özünden kaynaklanan bir krizdir. Bizler bu krizin faturasını ödemeyi reddediyoruz. Krizin bedelini patronlar ödemelidir. Bunu yapabilecek tek güç ise örgütlü işçi sınıfıdır. Bizler patronların istediği gibi fedakârlık yapmayacağız çünkü bizim fedakârlık yapacak lüksümüz yok. Nasıl ki daha önceden kârlarını paylaşmadıysak zararlarını da paylaşmayacağız. Unutmayalım ki biz işçiler birlikte olduğumuz sürece güçlüyüz. Mücadelemizi sendikalarımızdan, derneklerimizden güç alarak devam ettirmeliyiz. Bu bizim için bir tercih değil yaşamsal bir zorunluluktur.” Konuşmasının ardından arkadaşımız işçi sınıfın devrimci şairi Nazım Hikmet’in “Onlar” şiirini okudu ve hep birlikte haykırdık: “Asırda onlar yendi onlar yenildi, çok sözler edildi onlara dair ve onlar için zincirlerinden başka kaybedecek şeyleri yoktur denildi.”
Mitingde söz alan işçiler başta ulaşım sorunu ve doğalgaz zammı olmak üzere çeşitli sorunlarını dile getirdiler. Daha sonra miting atılan sloganlarla son buldu.
Bugün bizler Ankara’da, Mamak’da alanlardaydık “Krizin Faturası Patronlara” diye haykırdık. Gerek Türkiye’nin gerekse de dünyanın pek çok yerinde insanlar sokaklarda aynı sloganı haykırıyorlar. Dünya işçi sınıfı patronların yarattığı krizin bedelini ödemeyecek. Bu bilinçle haykırıyoruz:
Krizin Faturası Patronlara!