
Şili’de yaklaşık 100 bin öğretmeni kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine eğitim işçileri grev kararı aldı. Öğretmeler Sendikası öncülüğünde 29 Ağustosta başlayan grev, ülke genelinde binlerce okulu etkiledi. Öğretmenler, Santiago başta olmak üzere pek çok noktada eylemler yaparak meydanlarda bir araya geldi. Temmuz ayından bu yana uyarı grevleriyle taleplerini kabul ettirmek için mücadele eden işçiler gecikmiş ikramiyelerin ödenmesini, okul içi şiddete ve öğretmenlerin üzerindeki fazla iş yüküne son verilmesini ve eğitime daha fazla bütçe ayrılmasını talep ediyorlar.
Öğretmenlerin talepleri arasında faşist Augusto Pinochet diktatörlüğü döneminde (1973-1990) ücretlerin düşürülmesiyle ortaya çıkan ve emekli maaşlarının miktarını da etkileyen “tarihi borcun” ödenmesi de yer alıyor. Bu dönemde kamusal eğitim, merkezi olmaktan çıkarılmış, ülkenin belediyelerine devredilmiş, öğretmenler kamu emekçilerinin tabi olduğu yasanın dışına çıkarılmıştı. İş kanunu altında özel sektör mevzuatı kapsamına alınan öğretmenler için Milli Eğitim Bakanlığına bağlı vergilendirilmeyen özel bir ödenek oluşturuldu. Ancak, merkezi yönetimden belediyelere nakledilen öğretmenler bu ödeneği alamadılar. Böylece bugün talepler arasında yer alan “tarihi borç” oluştu.
Sendikalar ve emekçiler sorunlarını uzun süredir dile getirmelerine ve çözüm talep etmelerine rağmen karşılık alamadıkları için greve çıktıklarını vurguluyorlar. Bir an önce taleplerinin kabul edilmesini isteyen öğretmenler, grev ve eylemlerle mücadeleye devam edeceklerini ifade ediyorlar.