
Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde SSS Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilik’e ait Yunus Emre Termik Santrali kömür madeninde çalışan maden işçileri, ücret alacaklarının ödenmesi ve ücretlerinin yükseltilmesi talebiyle 31 Ağustosta başladıkları açlık grevine devam ediyorlar.
15 Temmuz’un ardından Yunus Emre Termik Santraline kayyum atandı. Santral ve maden sahaları 2022 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan SSS Yıldızlar Holding bünyesindeki Doruk Madencilik firmasına devredildi. İşçilere ücret dışındaki alacaklarının satıştan sonra ödeneceği söylendi ancak bu yapılmadığı gibi ücretlerin ödenmesinde aksamalar yaşanmaya başladı. İşçiler ücretsiz izne çıkarıldı. İşyerinde yetkili olan Türkiye Maden İşçileri Sendikası tarafından yapılan açıklamada Aralık 2022’de 250 işçinin ücretsiz izne çıkarıldığı ifade edildi. Devir aşamasında firmadan ayrılan ve akabinde emekli olan 240 işçinin kıdem tazminatlarının 9 aydır ödenmediği dile getirildi. 9 aydır çalışan işçilerin maaşları gününde ödenmedi ve zaman zaman parçalı ödenerek sonraki aya devredildi. Firma, kendilerine yeraltı çalışma ruhsatı verilmediğini gerekçe göstererek yeraltında çalışan 165 işçinin maaşlarını ve sigorta primlerini Temmuz ayında yer üstü sigortası ve maaşı olarak yatırdı ve bu durum işçilerin ücretlerinin yarı yarıya düşmesine sebep oldu.
Doruk Madencilik işçileri bardağı taşıran bu son damlanın ardından harekete geçtiler. İlk olarak Ağustos ayının sonunda 4 gün boyunca vardiya çıkışlarında oturma eylemi düzenlediler. Talepleri karşılanmayan madenciler 31 Ağustosta yeraltında açlık grevi yapma kararı aldılar. 165 madenci 4 gündür açlık grevindeler. Zaman zaman rahatsızlanarak hastaneye kaldırılanlar olsa da madenciler haklarını alana kadar eylemlerine devam edeceklerini söylüyorlar.
Açlık grevindeki işçilerin aileleri 4 Eylülde Ankara’da Yıldızlar Holding önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Orta Anadolu Şube Sekreteri Selim Arslan santralin devrinden beri yaşanan süreci özetledi. Maden işçisi eşi Nuray Yavuz, 4 gündür aç olan eşleri için endişeli olduklarını ifade ederek şunları söyledi: “Eşim yer altında çalışıyor. İşyeri, saha ruhsatı olmadığı için bu sorunların olduğunu söylüyor. Peki, ben işyeri sahibine soruyorum: Saha ruhsatı olmayan bir yere bizim eşlerimizi neye dayanarak, hangi güvenceye dayanarak sokuyor yer altına? Yer altında eşlerimizin başına bir şey geldiğinde ne olacak? Bunun hesabını kim verecek ve sorumlusu kimler olacak?”
Açıklamanın ardından ailelerin kendi aralarından seçtiği üç temsilci Yıldızlar Holding yöneticileriyle görüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan Yıldızlar Holding İcra Kurulu, maden ocaklarının devrinin halen devam etmekte olduğunu, sorunların buradan kaynaklandığını iddia etti. TMSF’den kalan alacakların kendilerini bağlamadığını ileri sürdü. İktidarın desteğini arkasına alan Holding, yasalara aykırı hareket etmekten çekinmediğini bir kez daha gösterdi. Ancak maden işçileri ve aileleri alacakları ödenene ve ücret kayıpları iade edilene kadar mücadelede kararlı olduklarını vurguluyorlar.