
İZBB Evde Sağlık ve Bakım Hizmeti işçileri kadro taleplerini kabul ettirdi
İzmir Büyükşehir Belediyesinde taşeron şirket bünyesinde çalışan Evde Sağlık ve Bakım Hizmeti işçileri, belediye yönetiminin kadro sözünü tutmayarak kendilerini oyalaması üzerine 4 Eylülde yeniden eylem kararı almış, belediye binası önünde direnişe geçmişlerdi. İşçilerin taşeron zulmüne karşı kararlılıkla sürdürdüğü eylemler sonuç getirdi.
11 Eylülde Genel Sekreter Barış Karcı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile görüşen işçiler, taleplerine uygun bir şekilde personel ayrımı yapılmaksızın belediye bünyesinde istihdam edilme sözü aldılar. Sosyal medya hesabından yapılan açıklamada taleplerin belediye yönetimince kabul edildiği duyuruldu. Kazanım haberi şu sözlerle paylaşıldı: “Aralık ayına kadar ayrımsız bütün arkadaşlarımız belediye şirketlerinde istihdam edilecek. Dolayısıyla eylemlerimize son veriyoruz. Direnen işçiler asla yenilmez!”
Sağlık emekçilerinden mobbinge karşı eylem
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Bakırköy Şubeye bağlı Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi İşyeri Temsilciliği, hastanede artan idareci baskılarına ve mobbinge karşı 13 Eylülde eylem yaptı. Hastaneye atanan idarecilerin canla başla çalışan sağlık emekçilerine mobbing yapmasının kabul edilemez olduğuna dikkat çekilen eylemde şu hususlara değinildi:
“Bir emekçi annenin çocuğu için yıllık izin talebi reddedilmiş, hakkını arayan emekçiler, mobbingten prim elde etmek isteyen idareci tarafından hedef gösterilerek karakola şikâyet edilmiştir… Bu hastanenin tarihinde böyle bir vaka yaşanmamıştır. Bu olaydan sorumlu idareci sorgulanmalı, derhal görevden alınmalıdır… Sendikamıza gelen şikayetler sonrası yaptığımız saha yoklaması ve başhekimlikle yaptığımız görüşme sonrası bir iyileşme olmadığı gibi, aslında yönetmeliklerin, hukukun ve başhekimliğin de ciddiye alınmadığı, başına buyruk hareket ederek hastanede görev alanı dışında rant ve imtiyaz sağlayan idareci varlığının kanaati oluşmuştur. Yönetici kendi görev alanının dışına çıkarak bu hastanede ticari işlerle, ihalecilerle oturup kalkamaz, para alışverişinde bulunamaz…”
Hastanede son dönemde gerçekleşen intiharların da hatırlatıldığı açıklamada, böylesi bir idarecilik anlayışına göz yumup sorumluları görevde tutanların da yaşananlardan sorumlu olduğu vurgulandı. Bahsedilen konularda düzelme olmaması halinde oturma eylemleri gibi daha kapsamlı eylemler yapılacağı aktarıldı. “Biz sendikayız boş yere eylem yapmayız. Üyemiz olsun ya da olmasın haksızlık hukuksuzluklar karşısında sonuna kadar mücadele edeceğiz. Sendikamız bunun için var!” sözlerine yer verilen açıklamada talepler şöyle sıralandı:
- Sağlık emekçilerinin huzurunu bozarak keyfi idarecilik yapanların derhal görevden alınması öncelikli talebimizdir. Görevden almayanlar tüm bunlara ortak olur.
- Bu mobbingci, ayrımcı, sağlıksız çalışma ortamı derhal ortadan kaldırılmalıdır.
- Hastanede meslek grupları ve sendikalarla başhekimlik düzeyinde sorun olsun olmasın düzenli periyotlarla toplantılar yapılmalıdır.
- Hastanemiz emekçileri ile ilgili alınan kararlarda sendikaların görüşü alınmalı, hastanenin imajını zedeleyen, emekçileri rencide eden resmî yazışma, duyuru ve uygulamalardan vazgeçilmelidir.
- Hastanede yemek ihalesi dâhil tüm ihalelerde sendikaların fikri alınmalı, şeffaflık gereği çalışanlar da dâhil edilmelidir.
- Mobbing insanlık suçudur. Mobbing yapan idareci istemiyoruz. İşyerinde barış ve huzur istiyoruz.