
Pek çok sektörde işçiler enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında eriyen ücretler nedeniyle ek zam talebiyle eylemler düzenliyor. Petrol-İş Sendikası Gebze ve Kartal Şubelerinin örgütlü olduğu Mutlu Akü, Tekno Kauçuk ve Trelleborg işçileri de çeşitli eylemlerle ek zam talebinde bulundular. Yüksek vergi dilimleri nedeniyle ücretlerindeki kesintilerin artması ve okulların açılmasıyla birlikte geçim şartlarının iyice kötüleştiğini belirten işçiler, talepleri kabul edilinceye kadar mücadele edeceklerini vurguluyorlar.
Petrol-İş sendikasının örgütlü olduğu ve toplu iş sözleşmesi görüşmeleri süren Tuzla'daki Mutlu Akü, Gebze'deki Tekno Kauçuk ve Trelleborg işyerlerinde işçilerin ek zam talebiyle başlattıkları eylemler sürüyor. Trelleborg işçileri, yeni dönem TİS sürecinde patronun taleplerini… pic.twitter.com/qeuacMJ4Up [1]
— UİD-DER (@uid_der) September 16, 2023 [2]
Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin Temmuz ayından bu yana sürdürüldüğü Trelleborg’da işçiler Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi (GOSPB) ve Tatlıkuyu’da bulunan iki fabrikada üretimi durdurdular. Ek zam talebinin karşılanmasını isteyen işçiler, fiili grev başlattılar. İşçileri ziyaret eden Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz, “arkadaşlarımızın biraz nefes alacağı, tatmin olacağı bir noktayı inşallah yakalarız; uzlaşma ve iyileştirmeye hazırlarsa temsilci arkadaşlarımız yetkilidir” diyerek, üyelerinin eylemine destek verdi. İşçiler sık sık “Yaşasın Sınıf Dayanışması!”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız!” sloganlarıyla kararlılıklarını ifade ettiler.
Petrol-İş Gebze Şubesinin örgütlü olduğu Tekno Kauçuk işçileri de ek zam talep ediyorlar. Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) ve Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesindeki (TOSB) iki fabrikada işçiler vardiya giriş ve çıkışlarında eylemler gerçekleştiriyorlar. Toplu iş sözleşmesine 3 ay kala ellerine geçen ücretle geçinemediklerini belirten işçiler, sloganlarla, alkışlarla ek zam taleplerinin karşılanmasını istediler.
Petrol-İş Kartal 2 No’lu Şubede örgütlü olan Tuzla Tepeören’deki Mutlu Akü fabrikasında ek zam talebinde bulunan işçilerin eylemleri karşısında patron iki işçiyi “devamsızlık” gerekçesiyle işten çıkarttı. İşe giriş çıkışlarda yapılan eylemlerle ek zam talebinde bulunan işçiler aynı zamanda iki işçinin haksız yere işten atılmasını da protesto ettiler.