
DİSK’e bağlı Limter-İş Sendikası, tersane taşeronlarının sendikalarına yönelik saldırılarını protesto etmek için Tuzla Gemi Tersanesi önünde bir eylem düzenledi. Eyleme Yeşil Sol Parti Milletvekilleri Çiçek Otlu ve Kezban Konukçu, DİSK’e bağlı sendikaların yöneticileri, emek örgütleri ve UİD-DER destek verdi.
Eylemde bir açıklama yapan Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, Tuzla Gemi Tersanesi-GEMAK patronlarının 6 Eylülde sendika üyesi 5 işçiye hakaret ettiğini ve haklarını ödemeden işten attığını dile getirdi. İşçilerin maruz kaldığı haksızlık karşısında esas işveren Tuzla Gemi Tersanesi-GEMAK ile yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmadığını, bunun üzerine 11 Eylülde direniş kararı aldıklarını ifade eden Saygılı, direnişçi işçilerin, Limter-İş yöneticilerinin ve üyelerinin Kafkas Gemi adlı taşeron firmanın ortaklarından Yılmaz Soysal’ın sözlü saldırısına maruz kaldıklarını belirtti. “Sendikamız yöneticilerinin işçilerin haklarını almadan tersane kapısından ayrılmayacağını söylemesi üzerine tersane yöneticileri, sorunun muhatabının kendileri olduğunu ve sorunu çözeceklerini söylemeleri üzerine yapılan görüşme sonrası işçilerin hak ettikleri kıdem, ihbar tazminatları, yıllık izin ücretleri ve ödenmeyen ücret alacaklarının ödeneceğini belirtilmiş ve anlaşmaya varılmıştır” dedi. Saygılı anlaşma sonucunda 14 Eylülde ana işveren, taşeron ve direnişçi işçiler arasında arabuluculuk anlaşması imzalandığını hatırlattı. Arabuluculuk anlaşmasının imzalandığı gün tersane taşeronunun sendika binasına giderek, telefonla arayarak tehditlerde bulunduğunu, gözdağı vermek için türlü saldırılara giriştiğini dile getirdi. Tehdit ve hakaretlere karşılık hukuki süreci başlattıklarını duyurdu.
Eylemde söz alan emek örgütü temsilcileri Limter-İş’in yanında olduklarını, işverenlerin ve taşeronun tehditlerine boyun eğmeyeceklerini, dayanışmayla mücadeleyi büyüteceklerini ifade ettiler. Tersanelerin işçilere mezar olduğunu, işçilerin güvencesiz çalıştırıldığını, bu sorunları aşmanın yolunun örgütlenmekten geçtiğini dile getirdiler.