
Yunanistan’da binlerce işçi iş kanununun değiştirilmesine karşı 21 Eylülde greve çıktı. Yunanistan Kamu İşçileri Sendikaları Konfederasyonunun (ADEDY) çağrısıyla gerçekleşen greve toplu taşıma işçileri, doktorlar, hemşireler, öğretmenler ve daha birçok işkolundan kamu emekçileri katıldı. İşçiler başkent Atina’da bir araya gelerek yasanın geri çekilmesini talep ettiler.
Haziran ayında yeniden seçilen Miçotakis hükümetinin ilk icraatlarından biri iş yasasını yeniden düzenlemek oldu. İstihdamı arttıracağı, kayıt dışılığı azaltacağı iddia edilen yasa işçilere yönelik birçok saldırıyı içeriyor. Bu yasayla günlük çalışma süresi 13 saate kadar çıkarılırken, haftalık işgünü de altı güne yükseltiliyor. İlk bir yıl içinde patrona, işçiyi ihbarsız ve tazminatsız olarak işten atma hakkı tanınıyor. Grev sırasında çalışan işçilere engel olan işçiler için para ve hapis cezaları getiriliyor.
Türkiye’de olduğu gibi “müjde” diye sunulan bu saldırı planına karşı Yunanistan’da işçiler önce 17 Eylülde protesto gösterisi düzenlediler. Hem selin felakete dönüşmesine neden olan hem de yeni iş yasasını çıkaran hükümeti protesto ettiler. Ardından 21 Eylülde greve çıkarak meydanları doldurdular. Kamu işçileri yaptıkları grevle çarkları durdurdular. Emekçiler egemenlerin süslü sözlerine ve yalanlarına inanmadıklarını söyleyerek yasanın geri çekilmesini talep ettiler. Ancak 22 Eylülde parlamentoda gerçekleştirilen oylamayla yasa tasarısı kabul edildi. Bir yandan yangın ve sellerle, birçok insanın yaşamını yitirdiği felaketlerle boğuşan Yunanistan işçi sınıfı öte yandan egemenlerin, işçi haklarına yönelik saldırılarıyla karşı karşıya. Bu saldırıları göğüslemenin, felaketleri engellemenin yolunun mücadele ve kararlılık olduğunu bilen işçiler, bir araya gelmeye, hesap sormaya ve mücadeleyi büyütmeye devam ediyorlar.