
Trendyol’un İstanbul Esenyurt deposunda çalışan işçiler, sendikal baskıların artması ve sendika temsilcisinin işten çıkarılması üzerine 28 Ağustosta direnişe başlamışlardı. PTT-SEN ve DGD-SEN üyesi işçiler, 11 Eylülde eylemlerini Maslak’taki Trendyol Genel Merkezi önüne taşıdılar. 20 Eylülde Trendyol yetkilileriyle görüşme talebiyle burada oturma eylemi yapan işçiler gözaltına alındı. 21 Eylülde PTT-SEN Genel Başkanı Süleyman Şen’in üzerine servis aracı sürüldü. Baskılar karşısında geri adım atmayan ve mücadeleyi büyüten direnişçi Trendyol işçileri, DGD-SEN ve PTT-SEN öncülüğünde 26 Eylülde bir kez daha “Ya Saygın Bir Uzlaşma Ya da Tavizsiz Direniş” diyerek Trendyol Genel Merkezi önünde eylem yaptılar. İşçiler yetkililerden görüşme talebinde bulundular. Akşam saatlerine kadar Trendyol yönetiminden cevap bekleyen işçilere Trendyol yönetiminin cevabı emniyetle işbirliği yaparak işçileri gözaltına aldırmak oldu.
“Trendyol İşçiye Hesap Verecek” pankartı arkasında “İşçiler Açken Patronlara Huzur Yok”, “İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız”, “Trendyol Şaşırma Sabrımızı Taşırma”, “Sendika Hakkımız Söke Söke Alırız” sloganlarıyla Genel Merkez binası önüne gelen işçiler binaya yaklaşmalarını engellemek için konulan polis bariyerlerinin arkasında görüşme taleplerine gelecek cevabı beklediler. Direnişçi işçiler burada yaptıkları konuşmalarda yaşadıkları süreci, Trendyol’da yapılan hukuksuzlukları anlattılar. Sendikalı oldukları için tazminatsız işten atıldıklarını söyleyen işçiler, sendikalara, sanatçılara, siyasetçilere işçilere yapılan haksızlığa karşı sorumluluk almaları ve dayanışma içinde olmaları çağrısı yaptılar. Patronların hukuksuzluklarının hiçbir yaptırımla karşılaşmamasını, buna karşılık hakkını arayan işçilerin karşısına polis ordusu dikilmesini protesto ettiler.
İşçilerin ardından söz alan PTT-SEN Genel Başkanı Süleyman Şen, Çalışma ve Adalet Bakanlarına seslenerek, işyerlerinde işçilerin haklarının gasp edildiğini, yeterli denetimler yapılmadığını, sendikalı olmak anayasal hak olduğu halde işçilerin bu nedenle işten atıldığını belirtti ve “Neredesiniz siz?” sorusunu yöneltti. Sendikalar Kanununun haksız gerekçelerle işten atılan işçiye mahkeme yolunu gösterdiğini söyleyen Şen, bu mahkemelerin sonuçlanmasının üç yıl gibi süreleri bulduğunu söyleyerek haksızlığın burada da devam ettiğini belirtti. Sendika olarak işçinin hakkını korumayan Sendikalar Kanununa karşın mücadele ettiklerini vurguladı.
DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar, yaptığı konuşmada seçimler öncesinde işçilerin dertlerini çözeceklerini söyleyen muhalefet partilerinin bugün bu meselenin muhatabı olmaktan uzak durduklarını, telefonlarına çıkmadıklarını söyledi.
İşçilerin eylemi devam ederken şirketten görüşme talebi geldi. Sendika öncülüğünde görüşmeye giden işçiler yetkili olarak özel güvenlik müdürünün karşılarına çıkarılması üzerine bu kişinin konunun muhatabı olmadığını belirterek dışarı çıktılar. Oturarak eylemlerine devam eden işçiler bir müddet sonra gözaltına alındılar.
Direnişçi Trendyol işçileri işten atılan işçilerin geri alınması ve sendika haklarının tanınması talebiyle devam ettirdikleri direnişlerine destek için Trendyol e-ticaret şirketinin boykot edilmesi çağrısı yapıyorlar.