
Oyuncular Sendikası öncülüğünde bir araya gelen seslendirme oyuncuları çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle 1 günlük iş bırakma eylemi yaptılar. İstanbul Ataşehir Belediyesinde EYT’li oldukları için zorla emekli edilerek işten atılan işçiler belediye önünde direnişe başladılar.
Seslendirme oyuncuları “Gelecekte tamamen susmamak için bugün susuyoruz!”
Oyuncular Sendikası çatısı altında bir araya gelen seslendirme sanatçıları Türkçe seslendirme mesleğinin yok olma tehlikesine kamuoyunun dikkatini çekmek için 2 Ekimde bir gün iş bıraktılar. Oyuncular Sendikasının sosyal medya hesabından yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi: “İnsan onuruna yakışır çalışma koşulları sağlanmadığı, mesleki erozyonun önüne geçecek tedbirler alınmadığı ve yapay zekâ ile ilgili düzenlemeler ivedilikle hayata geçirilmediği takdirde Türkçemizi korumada temel rol oynayan ve geçmişten beri dünya çapında başarılarıyla gündeme gelen Türkçe dublaj, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Seslendirme oyuncuları, hiper-enflasyon neticesinde artık işlerini yapamaz hale geldi. Hayatta kalmak için masraflarını bile karşılayamayacak durumdalar. Artan güvencesiz çalışma koşulları karşısında seslendirme oyuncuları bugün susuyor! Tüm üyelerimizi ve meslektaşlarımızı, seslendirme oyuncularıyla dayanışmaya davet ediyoruz.”
Oyuncular Sendikası 30 Eylülde de Cemal Reşit Rey Konser Salonu önünde Uluslararası Aktörler Federasyonunun (FIA) 27-30 Eylül tarihlerinde İstanbul’da yaptığı yönetim kurulu toplantısı sonrası alınan kararları açıklamak için bir basın açıklaması yapmış, burada seslendirme oyuncularının bir günlük iş bırakma kararı duyurulmuştu. Yapılan açıklamada seslendirme oyuncularının aldıkları ücretlerle temel masraflarını dahi karşılayamadıkları, esnaf modeliyle çalıştırıldıkları için işsiz kaldıklarında güvencelerinin olmadığı belirtilmişti.
Açıklama şu sözlerle sonlandırılmıştı: “Ses çıkarmayı ve doğru sesi, doğru yerde çıkarmayı en iyi bilenler olarak bu kez sadece susuyoruz. İhtiyaç duyulan adımlar atılmadığı takdirde bu sembolik sessizliğimizin her yerden duyulacak bir çığlık hâline geleceğinden emin olabilirsiniz. Umuyoruz ki bu mesajımız hem kamuoyu hem ilgili kamu otoriteleri hem de sosyal partnerlerimiz nezdinde net biçimde anlaşılır. Sesimiz Hakkımızdır!”
Ataşehir Belediyesinde zorla emekli edilerek işten atılan işçiler direnişe başladı
İstanbul Ataşehir Belediyesinin ATAPER şirketinde çalışan ve EYT kapsamında emeklilik hakkı kazanan işçiler onayları alınmadan emeklilik gerekçesiyle işten çıkarıldılar. Emekli olmak istemediklerini ve çıkan yasaya göre zorla emekli edilemeyeceklerini söyleyen işçiler işe iade talebiyle belediye önünde direnişe başladılar. İşçiler şimdilik 9 kişi olduklarını fakat belediye yönetimine gerekli cevap verilmezse ve bu saldırı engellenmezse yüzlerce işçinin daha işten atılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylüyorlar. Maltepe, Kadıköy, Esenler belediyelerinin işçileri gün boyunca direniş alanını ziyarete geldiler.
İşçiler örgütlü oldukları DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikasına da bu süreçte yanlarında olmadığı ve işten atma saldırısı sonrasında kendilerini üyelikten çıkardığı için tepkililer.