
İşçi sınıfının sendikal ve siyasal örgütlenmesinde emeği olan, Türkiye İşçi Partisi ve DİSK’in kurucularından; Lastik-İş Sendikasının Onursal Başkanı Rıza Kuas, ölümünün 42. yılında mezarı başında anıldı. Edirnekapı’daki mezarı başında yapılan anmaya DİSK ve Lastik-İş yöneticileri katıldı.
Kuas’ın mezarı başına karanfil bırakılmasının ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu bir konuşma yaptı. “Rıza Kuas, Türkiye işçi sınıfının mücadelesinde, emek mücadelesinde, onur mücadelesinde yolumuzu açan bir insan. Çünkü DİSK mücadeledir, başkaldırıdır, kararlılıktır, iradedir. Ama DİSK aynı zamanda vefadır. O nedenle bizler bu anmalarda hem onların anısını yaşatmak hem de bize bıraktıkları yolda, nasıl ilerleyeceğimizi hep birlikte konuşmak için de buluşuyoruz” diyen Çerkezoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “İşte Rıza Kuas’ın bize bıraktığı ilkeler, işçi sınıfı ve DİSK’in omuzlarındadır. Bu en zor dönemlerde dahi tarihsel sorumluluğu yerine getirmek için bir an bile mücadeleden geri durmadan, tek bir nefesimizi bile esirgemeden bu mücadeleyi hep birlikte büyütüyoruz. Biz bu mücadeleyi onların bıraktığı yerden ileriye taşımaya, işçi sınıfının adalet, barış, eşitlik ve kardeşlik içinde yaşadığı emeğin Türkiye’sini ve emeğin dünyasını kurmak için çalışacağız. Yan yana, omuz omuza onların anısı eşliğinde mücadeleye devam edeceğiz.” Anmada Lastik-İş Genel Başkanı Alaaddin Sarı da bir konuşma yaptı.
1949 yılında Derby Lastik fabrikasında çalışırken sendika temsilcisi olan Rıza Kuas’ın daha sonra Lastik-İş’te sırasıyla şube başkanlığı ve genel başkanlık yaptı. TİP’i kuran aydın ve sendikacıların arasında olan Kuas, 1965 ve 1969 seçimlerinde milletvekili seçildi ve işçi sınıfının haklarını meclis kürsüsünden de savundu. Türkiye’de sınıf hareketinin yükselişiyle birlikte sendikal hareketin de canlanması ve mücadeleci bir çizgiye gelmesinin somut bir örneği olan DİSK’in kurucu önderlerinden biriydi. Kendisinin de yıllarca çalıştığı Derby fabrikasındaki 1968 işyeri işgali sırasında işçilerin sahiplendiği Lastik-İş Sendikasının genel başkanıydı. Derby işgali, Türkiye sınıf mücadelesi tarihindeki ilk işyeri işgali olmasının yanı sıra yetkili sendikanın belirlenmesi için referandum yapılmasına vesile olan ilk mücadele olarak, Türkiye işçi sınıfının tarihinde önemli bir yere sahiptir. Rıza Kuas, Derby işgalinde olduğu gibi Lastik işçilerinin pek çok mücadelesine de ön ayak olmuştur. İşçilerin mesai bitiminde bir “hırsız” gibi aranmasına da karşı çıkan Kuas, “İşçi arkadaş sen üstünü aratma, gerisini sendikana bırak” demiştir. İlerleyen zamanlarda “Üstünü Aratma” kampanyası ülke genelinde yankısını bulacak ve işçiler onurlarını çiğneyen bu zihniyete karşı büyük bir mücadele vereceklerdi. İşçilerin patronlara karşı verdiği pek çok mücadelede emeği olan Rıza Kuas, 1981 yılında yaşamını yitirdi.