
İsrail devleti 7 Ekimden bu yana Gazze’ye bombalar yağdırıyor. Şimdiye dek çoğunluğu kadın ve çocuk 10 binden fazla insan katledildi. Emperyalist savaşın Filistin halkası büyümeye devam ederken bu vahşete sessiz kalmayan, haftalardır dünyanın dört bir yanında meydanlara çıkarak Filistinli sınıf kardeşleriyle dayanışmayı büyüten işçiler savaşı ve emperyalist güçleri protesto etmeye devam ediyorlar.
“Filistin ile Uluslararası Dayanışma Günü” ilan edilen 4 Kasımda yüzbinlerce işçi ve emekçi dünyanın dört bir yanında meydanlarda yerini aldı. Dünyada 300’ün üzerinde şehirde sokaklar barış isteyen emekçilerin sloganlarıyla yankılandı. Yalnızca İsrail devletini değil kendi ülkelerinin egemenlerini de protesto eden işçi ve emekçiler savaşa derhal son verilmesini istediler. Hükümetlerin baskılarına, eylem yasaklarına ve gözaltılara rağmen meydanlar Filistin halkının yanında yer alan emekçilerle dolup taştı.
san_fransico-1699179554-.webp [1]

4 Kasımda ABD’nin başkenti Washington’dayüzbinler İsrail’i ve onun destekçisi ABD hükümetini protesto etmek için toplandı. ABD tarihinin en büyük Filistin dayanışma eylemini düzenleyen işçi ve emekçiler ellerinde Filistin’e destek pankartlarıyla ve sloganlarla “Filistin halkına özgürlük” talebini yükseltti. Kanada’nın 30’dan fazla şehrinde düzenlenen protestolarda ise binlerce insan “Özgür Filistin!” sloganları atarak savaşa derhal son verilmesi çağrısında bulundu.
sao-paulo-pro-palestine-rallies-20231030005554-.webp [2]

Brezilya’nın en büyük şehri Sao Paulo’dan, Şili’nin başkenti Santiago ve Arjantin’in başkenti Buenos Aires’e Latin Amerika sokakları da Filistin’e özgürlük sloganlarıyla yankılandı. Endonezya, Pakistan Filipinler de dâhil olmak üzere birçok Asya ülkesinde de işçi ve emekçiler “Derhal Ateşkes” sloganlarıyla barış talebini yükseltti. Japonya’dan Avustralya’ya, kıtadan kıtaya işçilerin barış talebi yükseldi.
paris-palestine.webp [3]

“Suç ortağı Macron!” sloganlarını atan Fransalı emekçiler, Filistin halkıyla dayanışmayı suç haline getirmeye çalışan hükümete rağmen haftalardır meydanları dolduran İngiltereli emekçiler, eylemleri yasaklamaya çalışan Alman hükümetine ve polis ablukasına rağmen eylemlerde yerini alan Almanyalı emekçiler de meydanları doldurarak Filistin halkıyla dayanışmayı yükselttiler. Bükreş’ten Roma’ya Oslo’dan Viyana’ya birçok Avrupa şehrinde de ortak sloganlar ve benzer talepler yükseldi, Tunus, Fas, Gana gibi Afrika ülkelerinden İran, Irak ve Suriye gibi Ortadoğu ülkelerine “emperyalist savaşlara son!” çağrısı yükseldi.
rome_potere-al-popol.webp [4]

Yalnızca savaş karşıtı protestolarla yetinmeyen işçi ve emekçiler, sendikalar uluslararası dayanışmayı büyüterek savaş karşıtı mücadeleyi ileriye taşıyorlar. İspanya’nın Barselona limanında çalışan işçiler savaş bölgelerine silah taşıyan gemilerin çalışmasına izin vermeyeceklerini ilan ettiler. Liman İşçileri Sendikasında (OEPB) örgütlü liman işçileri, derhal ateşkes çağrısında bulunarak silah gemilerine yükleme yapmayacaklarını açıkladılar. ABD’de ise Washington eyaletinde bulunan Tacoma limanında yüzlerce kişi İsrail’e silah taşıyan gemiyi engellemek için protesto gösterisi düzenledi. 6 Kasımda sabahın erken saatlerinde bir araya gelen yüzlerce kişi “Soykırım gemisini engelle” sloganlarıyla Tacoma limanını bloke ettiler ve İsrail’e savaş malzemesi taşıyan gemiyi engellediler. Aynı gün Missouri eyaletinin St. Charles kentinde bulunan ve İsrail’e bomba üreten Boeing fabrikasında Filistin halkıyla dayanışma eylemi düzenlendi. Fabrikanın girişini kapatan protestocular derhal ateşkes çağrısında bulundular. Emperyalist savaşı durdurmanın, gerçek barışı sağlamanın yolunun işçilerin uluslararası mücadelesi olduğunu gösteren işçiler ve emekçiler uluslararası dayanışmayı büyütmeye devam ediyorlar.
berlin-1699125153.webp [5]

london-lead-1699124228.webp [6]

avusturya.webp [7]

pakistan-1699190859.webp [8]

bogota-kolombiya.webp [9]

buenos_aires_argentina.webp [10]

kazablanka-fas.webp [11]

yarmouk_sam_suriye.webp [12]

crowd-shot-washington-2.webp [13]
