
Türk-İş Ekim ayı için açlık sınırını 13 bin 683 lira, yoksulluk sınırını ise 43 bin 573 lira olarak açıkladı. Asgari ücret ise bu yılsonuna kadar 11 bin 402 lira. Asgari ücretle açlık sınırı arasındaki fark giderek açılıyor ve açılmaya da devam edecek. Bunun anlamı yoksulluğumuzun da sorunlarımızın da büyümesidir.
Okulların açılmasıyla birlikte, çocukların beslenme ihtiyacı mutfaktaki yangına odun taşıdı, yangını daha da büyüttü. Yapılan araştırmalara göre 2023’te bir beslenme çantasının sağlıklı gıda ile doldurulmasının maliyeti 2022 yılına göre yüzde 200 artmış durumda. Ama çocuğu olan her anne baba bu maliyetin gerçekte daha fazla arttığını yaşayarak görüyor. Gelişme çağındaki çocuklarımızın beslenme çantası, aileler üzerinde ağır bir yük haline geldi. Artık beslenme çantasına sağlıklı gıda koymayı değil bir şekilde çocuklarımızın karnını doyurabilmeyi düşünür olduk. Yenilebilir olsun, çocuğun karnı doysun yeter! Bunun için bile markette, pazarda ince hesaplar yaparak, bir muhasebeci gibi ölçüp biçerek alışveriş yapıyoruz. Birçok temel gıdadan vazgeçmek zorunda kalıyoruz. “Bunu almayayım bu hafta” diyoruz. Sürekli idare etmek zorunda kalıyoruz. Temel gıdalara ulaşmak, sağlıklı beslenmek, hele ki çocuklarımız için zorunlu ve insani bir ihtiyaçtır, haktır.
Bırakalım çocuklarımıza iyi bir gelecek sunmayı, aldığımız ücretle en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyorsak burada büyük bir sorun var demektir. Siyasi iktidar patronlar sınıfına sınırsız kaynak akıtırken gece gündüz alın teriyle çalışan emekçilerin çocuklarına bir öğün yemeği bile çok görüyorsa burada büyük bir sorun var demektir. Bu sorunlar ihtiyaçlarımızdan kısarak, ayağımızı iyice kısalmış yorganımıza göre uzatmaya çalışarak, her gün hesap kitap yaparak çözülemez. Asıl hesabı bize ve çocuklarımıza yoksulluğu reva görenlerle yapmalıyız. Çocuklarının çantasına sağlıklı gıda koymak isteyen anne ve babalar! Mutfakta hesap yapmanın sonu yok. Sermaye sınıfı ve iktidarla hesaplaşmamız gerekiyor. Ama bunun için önce biz işçilerin, emekçilerin birlik olması şart.