
10 Kasım sabahı Zonguldak Gelik beldesinde ruhsatsız bir maden ocağında “iş kazası” meydana geldi. 50 yaşındaki Afgan işçi, Vezir Muhammed Nurtani, hayatını kaybetti. Fakat daha sonra Nurtani’nin madende ölmediği, maden sahipleri tarafından öldürüldüğü ve ardından delilleri karartmak amacıyla bedeninin yakılarak ormanlık alana atıldığı ortaya çıktı. “Bu vahşete sessiz kalmayalım” diyen Göçmen Sendikası Girişimi 13 Kasımda İstanbul ve Ankara’da eş zamanlı basın açıklamaları gerçekleştirdi. Bu vahşete tepki gösterdi.
“Göçmenlerin Canı Patronların Madenlerinden Değerlidir” pankartı açan girişim üyeleri yaptıkları basın açıklamasında şöyle dediler: “Vezir Muhammed Nurtani, Zonguldak’ta ve diğer şehirlerde işletilen kaçak maden işyerlerinde çalıştırılan binlerce göçmen işçiden sadece biriydi. Bu madenlerde işlenen suçların, iş cinayetlerinin üzerleri vicdanlara sığmaz zalimliklerle örtülmeye çalışılıyor, patronlar ise cezasızlık ile korunuyor. O yüzden sormak gerekir: aynı zamanda MHP Gelik Belde Başkanı olan Hakan Körnüş’ün sahibi olduğu bu kaçak maden denetimlerden nasıl bu kadar kolay sıyrıldı? Enver Gideroğlu ve Hakan Körnüş böylesi korkunç suçu işleyecek cüreti nereden buldu? Biz biliyoruz ki bu ülkede işçi canı kıymetsiz, göçmen işçi canı ise daha da kıymetsiz görülüyor. Patronlar için birer gider kaleminden olan işçi yaşamı, ödenmesi gereken para cezalarından da ucuz. Bu yüzden sadece 2023’ün ilk on ayında en az 1634 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti. Bunların en az 100’ü göçmen işçilerden oluşuyor. Sayı ile ifade etsek de her birinin ayrı ayrı yaşamı, ailesi, geleceğe dair hayalleri vardı. İş cinayetlerinin normalleştirilmesini kabul etmiyoruz. Buna alışmayacağız. Bu açıdan bizim için Muhammed Nurtani cinayeti münferit bir olay olarak görülemez.
“Ülkede sistematikleşmiş işçi kıyımının ne yazık ki acı bir örneğidir. Devletinden düzen muhalefetine basınından akademisine her yerde her an göçmen nefretinin örgütlendiği, artık limanlara vuran göçmen bedenlerinin haber değeri olmaktan çıkarak değersizleştirildiği bu düzende, göçmen cenazeleri bile insanlık onurunu aşağılayacak şekilde muamele görüyor. Göçmenlerin öldürülüp, cesetlerinin ortadan kaldırılması için yakılması ilk olarak Nurtani cinayetinde değil, daha önce de hatırlanacak olursa İzmir’de Güzelbahçe’de Suriyeli inşaat işçilerinin cinayetlerinde tanık olunmuştu.
“Göçmenlerin kayıtsız, sağlıksız, ucuza çalıştırılması, Nurtani cinayetinde olduğu gibi iş cinayetlerine, nefret suçlarına “kurban” edilmesi sadece göçmenlerin sorunu değil, bir bütün olarak bu ülkede yaşayan, çalışan, üreten tüm emekçi kesimlerin, ezilenlerin sorunudur. Sermaye, devlet ve düzen güçleri yerli-yabancı ikilemi yaratarak buradan kendilerine çıkar sağlıyor, emekçi halkları birbirine düşman etmeye çalışıyor. Buna izin vermeyeceğiz. Çalışma haklarımızı da yaşam haklarımızı da birlikte savunacağız. Bizi hayatta ırkla, dilde, dinde ayırıp, ölümde birleştiren bu katliam ve sömürü rejimine karşı birlikte, kardeşçe yaşamayı başaracağız. Soma’da, Ermenek’te, Bartın’da katledilen maden işçilerini unutmadığımız gibi Vezir Muhammed Nurtani’yi de unutmayacağız.”
Eylemde “Nurtani’nin Hesabı Sorulacak”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yakacak!” sloganları haykırıldı.
Bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan’ı Işıkhan’ın açıkladığı verilere göre, kayıt dışı istihdam oranı 2023’ün ikinci çeyreğinde yüzde 26,63, yani her dört işçiden biri kayıt dışı çalışıyor. Göçmen işçilerin neredeyse tamamının kayıt dışı çalıştırıldığı düşünüldüğünde durumun vahameti, göçmen işçilerin karşı karşıya olduğu riskler bir kez daha açığa çıkıyor. Bu işçilerin ücretleri, çalışma koşulları ve güvenlikleri ne iktidarın ne de sermaye sınıfının umurundadır. Yerli ve göçmen işçilerin can güvenliğinin dikkate alındığı çalışma koşullarını sağlamak, sermaye düzenine karşı örgütlenmekle ve güç haline gelmekle mümkün olabilir.