
Temmuz 2023 itibariyle en düşük emekli maaşının 7500 lirada kalmasıyla emekli maaşları açlık sınırının çok altına indi. 2021 Tüm Emekliler Sendikası üyesi emekliler, bu şartlarda geçinemediklerini, kiralarını, faturalarını ödeyemez hale geldiklerini belirterek emekli sendikaları statü yasasının çıkarılması ve emeklilerin de toplu sözleşme yetkisinin olması için imza kampanyası düzenlediler. 2021 Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şubesi “Yoksulluğa, sefalete hayır! Emekçiye ve emekliye bütçe! İnsanca yaşam için bütçeden payımızı istiyoruz!” şiarıyla 28, 29 ve 30 Kasımda, sırasıyla Fomera Meydanı, Osmangazi Metro İstasyon Meydanı ve Bursa Kent Meydanında imza stantları kurdu.
Fomera Meydanında stant çalışmasından önce yapılan basın açıklamasında konuşan 2021 Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şube Başkanı Zeki Korhan, 2024 yılı merkezi hükümet bütçe tasarısının komisyondan geçtiğini ve bu bütçenin rakamların ardı ardına sıralanmasından ibaret olmadığını belitti. Bütçenin ülke gelirlerinin kimlerden ve nasıl toplanacağını, toplanan gelirlerden hangi kesimlere ne kadar pay ayrılacağını belirlediğini ifade eden Korhan, siyasi iktidarın 21 yıldır uyguladığı ekonomi politikalarının sonuçlarına işaret etti. Korhan, sermayeyi koruyan bu politikalar sonucunda emeklilerin yoksulluk sınırının altına itildiğini, 2024 bütçesiyle emeklilerin açlık sınırının altına itilerek daha da yoksullaştırılmak istendiğini vurguladı.
2021 Tüm Emekliler Sendikası üyesi emekliler olarak sefalete boyun eğmeyeceklerini ve mücadele edeceklerini ifade eden Korhan, emeklilerin taleplerini şöyle sıraladı: “En düşük emekli maaşı açlık sınırı üzerinde olmalıdır. Emeklilere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye ödenmeli, dul ve yetim maaşı alanlara da aldıkları maaş oranında değil tam ikramiye ödenmelidir. Temel gıda maddeleriyle, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan yüksek oranda zamlar nedeniyle düşen satın alma gücümüzde meydana gelen kaybın telafisi için derhal seyyanen zam yapılmalıdır. Emekli maaşlarının iktidarlar tarafından tek taraflı belirlenmesi yerine, uluslararası tüm metinlerde geçtiği gibi “herkes sendika kurabilir” şeklinde anayasada gerekli düzenleme yapılmalı, ardından TBMM’de emekli sendikaları statü yasası çıkartılmalı ve emekli maaşları toplu sözleşme masasında belirlenmelidir.”