
Metal işkolunda yetkili işçi sendikaları ile patron örgütü MESS arasında süren 2023-2025 Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri sonrasında arabulucu süreci de anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı. Ocak ayının ikinci haftasında arabulucu raporunun taraflara ulaşmasının ardından sendikalar, grev kararını 60 günlük süre içinde uygulayabilecek.
Asgari ücrete yüzde 49 zam yapılması, 2023 yılı resmi enflasyonunun yüzde 65 olması ve daha da önemlisi metal işçilerinin fabrikalarda yükselttiği “grev” sesleri üzerine MESS zam teklifini önce yüzde 50’ye sonra yüzde 60’a çıkardı. Sosyal haklara yönelik teklifini ise 5 puan arttırarak %85’e çıkardı. Sonraki altışar aylık dilimlerde resmi enflasyon oranında artış teklifinde herhangi bir değişiklik yapmadı. MESS ayrıca, sözleşmenin 3 yıllık yapılmasını, tamamlayıcı sağlık sigortası uygulamasının kaldırılmasını, ikramiyelerin işe gelinmeyen günler için kesilmesini kısacası kazanılmış hakları geri götürecek tekliflerini masada tutmaya devam ediyor. 150 bin işçiyi temsil eden işçi sendikaları MESS’in yaptığı son teklifi de reddettiler.
MESS’in sürdürdüğü düşük zam dayatması ve uzlaşmaz tutumu fabrikalarda protesto ediliyor. Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu fabrikalarda işçiler “emeğimizin karşılığını alana kadar, eylemse eylem, grevse grev” diyerek tepkilerini gösteriyor. Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu fabrikalarda ise üç vardiyadaki işçiler pazartesi ve cuma günleri birer saatlik iş durdurma eylemlerine devam ediyorlar. Kent meydanlarında, organize sanayi bölgelerinde yürüyüş ve eylemler yaparak, grev eğitimleri düzenleyerek greve hazırlanıyorlar.
Birleşik Metal-İş Sendikası son olarak 5 Ocak Cuma günü Bilecik Atatürk Parkında yaptığı basın açıklamasıyla MESS’in işçi düşmanı tavrını protesto etti. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar metal işçilerine hitaben yaptığı konuşmada, “Buradan bir kez daha ilan ediyoruz ki kazanılmış haklarımızı bir toplu iğne kadar olsa geriye götürecek hiçbir teklif ve dayatmalarını asla ve asla kabul etmeyeceğiz… Her gün temel tüketim maddelerine yağmur gibi zam yapılmakta, her gün alım gücümüz eriyor. Dün aldığımızı bugün aynı fiyata alamıyoruz. Ücretlerimiz giderek eriyor, paramız pul olmuş durumda. Bizler her gün yoksullaşırken patronların keyfi yerinde. Onlar kasalarını dolduruyor, kârlarına kâr katıyorlar. En zor koşullarında ölümüne çalışan metal işçilerinin bu sefalet zammı oranlarını kabul etmesi elbette ki beklenemez” dedi.
Eylem “Metal İşçisi Köle Değildir”, “Sadaka Değil Toplu Sözleşme” ve “İşçiler Açken Patronlara Huzur Yok” sloganlarıyla sona erdi.