İstanbul Kartal’da Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (Tarem) tarafından düzenlenen “Krize Karşı İşçi Forumu”, 9 Ocakta, Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde gerçekleşti. Foruma, Maltepe Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Atilla Özsever, Birleşik Metal-İş Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Beşeli, Petrol-İş Genel Örgütlenme Uzmanı Hakan Koçak ve Harb-İş İstanbul Anadolu Yakası Şubesi Eğitim Sekreteri ve Pendik Tersane Komutanlığı işyeri baştemsilcisi Necdet Altun konuşmacı olarak katıldı.
Forum, Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi danışmanı Yrd. Doç. Dr. Sinan Alçın’ın konuşmasıyla başladı. Konuşmasında özellikle metal sektöründe çalışan işçilerin yaşam koşullarına değinen Alçın, bu sistemin nasıl ayakta kaldığına vurgu yaptı. Patronlar sınıfının krizi nasıl fırsata dönüştürdüğünü örnekledikten sonra, salonda bulunan işçilerin krize karşı somut önerilerle katılımcı olmalarını istedi. Foruma katılan konuşmacılara 20’şer dakika söz verilerek devam edilirken, ilk sözü Maltepe Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Atilla Özsever aldı. Özsever, Türkiye’de işçilerin ilk grev, direniş ve fabrika işgal deneyimlerine değinirken, işçilerin gerçekleştirdikleri yasadışı mücadeleler sonucunda, egemenleri nasıl da talep ettikleri yasaları çıkarmaya zorladığına vurgu yaptı. Bugün de yapılması gerekenin bu olduğunu söyleyen Özsever, güç dengesinin iyi belirlenmesi ve emek cephesinin örülmesi gereğine dikkat çekti. Ardından Metin Demirtaş’ın Emeğin Bayrağı şiirini okuyarak konuşmasını bitirdi. Daha sonra söz alan Birleşik Metal-İş Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Beşeli, Petrol-İş Genel Örgütlenme Uzmanı Hakan Koçak, ve Harb-İş İstanbul Anadolu Yakası Şubesi Eğitim Sekreteri Necdet Altun ise konuşmalarında genel olarak, krizin nasıl çıktığı, işçileri nasıl etkilediği ve tutulması gereken mücadele hattının ne olması gerektiği konusunda görüşlerini dile getirdiler.
Panele 10 dakika ara verildikten sonra 2. bölüme geçildi. 2. bölümde salonda bir mikrofon dolaştırılarak 3’er dakikalık konuşmalarla, krize karşı mücadelede somut önerilerin paylaşılması istenildi. Salonda, sendikalaştıkları için işten atılan Sinter, Bauhaus ve IBM işçilerinin yanı sıra İstanbul tersanesinde çalışan işçiler söz alarak örgütlenmenin önündeki engellere değindiler. Ayrıca nasıl bir mücadele hattı oluşturulması gerektiği hakkındaki görüşlerini ifade ettiler. Bir tersane işçisi, krize karşı işçi sınıfının kendi talepleri doğrultusunda mücadeleyi yükseltmesi gerektiğini, konfederasyonları harekete geçirebilmek ve ortak tavır almalarını sağlayabilmek için taban basıncının artması gerektiğini vurguladı. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı forum, konuşmacıların mücadele çağrılarıyla son buldu.