
Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santralinde çalışan madenciler, madenin özelleştirilmesine karşı 20 Kasımda direnişe başladı. Sabah 08.00’de gece vardiyası dışarı çıkmadı, gündüz vardiyası da ocağa inerek eylemi başlattı. Madencilerin eylemi hem ocak içinde hem de dışarıda aileleriyle beraber devam ediyor.
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun bünyesindeyken 1996 yılında da özelleştirilen santralin işletmesi Ciner grubuna ait Park Termik Elektrik Sanayii ve Ticaret AŞ’ye bırakılmıştı. 2020 yılında işletmesi tekrar devlet tarafından üstlenilen santral, 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla bir kez daha özelleştirme kapsamına alındı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından “varlık satışı” ve “işletme hakkının verilmesi” yöntemiyle satışa çıkarılan santral için teklif süresi 4 Aralıkta sona erecek. Bu yöntemle Çayırhan Termik Santrali ile Çayırhan Linyit İşletmesi tarafından kullanılan taşınır ve taşınmazlar ile ruhsatlar bir bütün halinde ve süresiz olarak ihaleyi kazanan firmaya verilecek.
Santral ve maden sahasında 1300’ü yeraltında, 800’ü yer üstünde olmak üzere toplam 2100 işçi çalışıyor. İşletmede örgütlü olan Türkiye Maden-İş Sendikası, yaptığı açıklamalarda hazırlanan ihale şartnamesinde işçilerin haklarına dönük bir madde olmadığını, özelleştirme sonrasında ihaleyi alan şirketin kârı arttırmak için işçi çıkaracağını belirtiyor. Ayrıca ihale şartnamesinde 800 işçi ailesinin kaldığı lojmanların 4 ay içerisinde boşaltılacağının yazıldığını ifade ediyor. Madenciler ise Çayırhan’da bu kadar boş ev olmadığını, böyle bir durumda hem evlerini hem işlerini kaybedeceklerini söylüyorlar.
İşçiler 2 gün daha yeraltındaki ve yer üstündeki bekleyişlerini sürdüreceklerini, özelleştirme ihalesinin iptal edilmemesi durumunda ise açlık grevine başlayacaklarını belirtiyorlar.