
2025 yılı için asgari ücret zammı, TÜİK’in sahte rakamlarıyla açıklanan enflasyon oranının dahi altında kalan yüzde 30 olarak belirlendi. Patronlar da işçilere bu sefalet zammını dayatıyor. Şubat ayıyla beraber zamlı ücretlerin açıklanması sonrası çeşitli fabrikalarda tepkiler yükselmeye başladı. Özellikle son iki yıldır her Şubat ayında sefalet dayatmasına karşı iş bırakma eylemlerinin yaşandığı Antep’in Şehitkâmil ilçesindeki Başpınar Sanayi Bölgesinde çeşitli fabrikalarda işçiler sefalet ücretini kabul etmeyerek iş bıraktı.
Ufuk Halı işçileri 5 Şubatta yüzde 30 sefalet zammını kabul etmeyerek yüzde 50 ücret zammı talebiyle iş bıraktı. İşçiler ücretlerinin düşük olmasının dışında geç ve düzensiz yatırılmasına, ne zaman izne çıkacaklarının patron tarafından keyfi olarak belirlenmesine, yemeklerin kötü ve hijyen koşullarının yetersiz olmasına da tepkili. Direniş alanında açıklama yapan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Ufuk Halı işçilerinin tek fabrika olarak yüzde 50 zam talep edebildiğini, daha fazla fabrikadan işçinin bu mücadeleye katılmasıyla taleplerin büyüyeceğini belirtti. Türkmen, BİRTEK-SEN olarak düzenledikleri Başpınar İşçi Kurultayında 35 fabrikadan işçinin katılımıyla belirlenen yüzde 65 ücret zammı, yılda 2 ikramiye, banka promosyonlarının işçilere ödenmesi, vergi diliminin düşürülmesi taleplerinin işçilerin birliğinin büyümesiyle sağlanabileceğini söyledi.
Ufuk Halı işçilerinin direnişi 6 Şubatta kısmen de olsa kazanımla sonuçlandı. Yüzde 30 ücret zammının üstüne aylık 3 bin lira yardım çeki eklendi. Bordroya eklenecek bu kazanımla ücret zammı yüzde 40 oldu.
Ufuk Halı işçilerinin ardından Yalçın Kardeşler’de de işçiler patronların belirlediği yüzde 34 sefalet zammını kabul etmeyerek iş bıraktılar. Yalçın Kardeşler işçileri sabit ücretlere yüzde 80, atkı başı yüzde 70, iki bayramda yarım maaş ikramiye talep ediyorlar. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen direniş alanında yaptığı açıklamada tekstil patronlarının ücret zamlarını açıklamayı “piyasa bakacağız” diyerek Mart ayına ertelemesinin işçileri oyalamak, birliğini bölmek amacıyla yapıldığını belirtti. İşçilere bu oyuna gelmeme, daha fazla birlik olma çağrısı yaptı. Yalçın Kardeşler işçileri BİRTEK-SEN’in X hesabından Başpınar Organize Sanayi’deki diğer fabrikaların işçilerine şöyle seslendi: “Başpınar’daki bütün dokuma ve tekstil işçisi kardeşlerimize sesleniyoruz. Bizi yalnız bırakmayın. Eğer hep birlikte olursak bundan fazlasını bile alabiliriz. Ama yalnız kalırsak olmaz. Birleşe Birleşe Kazanacağız! Direne Direne Kazanacağız!”
Selçuk İplik (Karafiber), Barem Ambalaj, Ender Alüminyum işçileri de dayatılan düşük zamma karşı iş bıraktı.