
Asgari ücrete yüzde 30, kamu emekçilerine yüzde 11,54 ve emeklilere yüzde 15,75 oranında sefalet zammı dayatılmasının ardından Antep’te bulunan tekstil patronları da ücret artışlarını sefalet düzeyinde tuttu. Şubat ayına girilmesiyle belli olan ücret zamlarına yönelik tepkilerini ortaya koyan tekstil işçilerinin sayısı her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz hafta Antep’in Şehitkâmil ilçesindeki Başpınar Organize Sanayi Bölgesinden sesler yükselmeye başlamış, Ufuk Halı, Yalçın Kardeşler, Selçuk İplik (Karafiber), Barem Ambalaj ve Ender Alüminyum’da işçiler iş bırakmışlardı. Ufuk Halı’da patronun yüzde 30’luk zam dayatmasına karşı verilen mücadele kazanımla sonuçlandı ve işçiler zam oranlarını yüzde 40’a çıkardı. Barem Ambalaj ve Ender Alüminyum işçileri de kısmi kazanımlar elde ettiler.
Antep’teki bu ilk dalganın ardından Şireci Tekstil, Çelikaslan Tekstil, Özkaplan Halı, Bulut Sentetik, Kaplanser Halı, Sırma Halı, Has Çuval, Ravanda Halı işçileri de patronların dayattığı yüzde 30-35’lik zam oranını kabul etmeyerek direnişe geçti. Özkaplan Halı işçilerinin direnişi de kazanımla sonuçlanırken patron, ücretlere ortalama yüzde 45 oranında zam yapmayı kabul etti.
Şireci Tekstil işçileri işverenin yüzde 33 oranındaki zam dayatmasına karşı yüzde 65’lik ücret zammı, 2 bin lira devamsızlık primi, banka promosyonlarının işçilere verilmesini, çalışma koşullarının iyileştirilmesini, yemeklerin düzeltilmesini talep ediyorlar. İşçiler, 2023 yılında da düşük zam dayatmasına karşı direndiklerini ve kazandıklarını hatırlatarak yine kazanacaklarını belirtiyorlar.
AKP Milletvekili İrfan Çelikarslan’ın kardeşi Mehmet Çelikarslan’a ait Çelikarslan Tekstil’de işçilerin ücreti 25 bin 400 lira olarak belirlendi. Sefalet ücretine tepki gösteren işçiler, 33 bin lira net ücret, 2 bin lira devamsızlık primi ve 10 yevmiye tutarında bayram ikramiyesi ile pazar günleri zorunlu izinlerin kaldırılmasını talep ediyorlar. Mehmet Çelikarslan’ın kendilerini Kod-29’dan işten atmakla tehdit ettiğini belirten işçiler, bu tehditlere boyun eğmeyeceklerini ve mücadeleye devam edeceklerini söylüyorlar. Mehmet Çelikarslan’ın direniş alanına gelerek işçileri zorla fabrikaya sokmaya çalışmasına işçiler ve BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen tepki gösterdi. Çelikarslan’ın yıllarca izin kullandırmadan, hastalık izni dahi vermeden köle gibi çalıştırdığı işçilerin emeği üzerinden zenginleştiği halde servetini Allah’ın verdiğini söylemesi, işçilerin öfkesini daha da arttırdı.
Türkiye’de tekstil patronları, siyasi iktidarın Türkiye’yi Avrupa’nın Çin’i yapma hedefi doğrultusunda, yıllarca ucuz işgücü kullanarak zenginliklerine zenginlik kattılar. Son yıllarda derinleşen ekonomik kriz nedeniyle hem dünyada hem de Türkiye’de üretim maliyetleri arttı. Kâr oranlarının düşmesine tahammülü olmayan patronlar, ücretleri en dip seviyede tutarak artan maliyetlerin yükünü işçilere yüklemeye çalışıyor. İşçiler ise geçim sıkıntısının büyüdüğü, bıçağın kemiğe dayandığı koşullarda sermayenin saldırılarına karşı mücadele ediyor.