
İzmir Gaziemir’deki Ege Serbest Bölgede bulunan Digel Tekstil’de işçiler, düşük ücret zammına tepki gösterdiler ve hakları için sendikalı oldular. 423 işçinin çalıştığı işyerinde işçiler Ocak ayı başında çoğunluğu sağlayarak TEKSİF sendikasına üye oldular. Ancak Digel Tekstil patronları işçilerin zam talebini duymazlıktan geldi, sendika haklarını yok saydı, işten çıkarma saldırısına başvurdu. Bunun üzerine işten atılan 4 işçi fabrika önünde direnişe başladı.
4 Şubatta işyeri önünde eylem yapan işçiler, işten atılan işçi arkadaşlarının işe geri alınmasını ve sendika hakkına saygı duyulmasını istediler. Ancak Digel patronları işçi çıkarmaya devam ettiler. 6 Şubatta 3 işçiyi daha işten çıkardılar. İşçiler Serbest Bölgede direnişlerine ve eylemlerine devam ediyorlar. Sendikalı çalışma haklarına saygı duyulmasını talep ediyorlar. Diğer fabrikalardan işçi kardeşlerine dayanışma çağrısında bulunuyorlar.
Digel işçileri, direnişlerinin 25. gününde onları ziyaret eden İşçi Dayanışması muhabirleri aracılığıyla bir mektup ilettiler. Digel işçileri, mektuplarında şu sözlere yer verdiler:
“Sevgili Digel işçileri, hepimizin bildiği üzere daha iyi çalışma koşulları ve insan onuruna yakışır bir ücret için anayasal hak olan sendikalaşma hakkımızı kullanarak TEKSİF Sendikasına üye olduk. Gerekli çoğunluğumuzu sağlayarak toplu iş sözleşmesi hakkımızı elde ettik. Maalesef bu hakkımız sanki yasadışı bir girişim gibi görüldü ve sendika üyesi arkadaşlarımıza karşı hoş olmayan tavırlar takınıldı. Sendikalaşmamıza izin vermeyen bu tutumların Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve TCK 117. ve 118. maddelerince suç olduğu yargı kararlarıyla onaylanmıştır. Oysa endüstriyel ilişkilerde en önemli mekanizma müzakere ve diyalog yolunun açık tutulmasıdır. İşyeri yönetiminin bu uygulamalardan vazgeçmesini talep ediyoruz. Bununla beraber;
- İşten çıkartılan 4 işçi arkadaşımıza işbaşı yaptırılması
- Sendikamız TEKSİF ile diyalog kurularak müzakere masasına oturulması
Taleplerimizin yerine getirilmesinin çalışma barışına katkı sağlayacağına inanıyoruz. Biz Digel işçileri olarak üretmek, kazanmak ve kazandırmak istiyoruz.”