
İnşaat işçileri gasp edilen hakları için mücadele ediyor, direnen işçiler kazanıyor
Urfa’nın Viranşehir ilçesinde Kadıköy Güneş Enerji Santrali’nde (GES) Kalyon ve Eksim Real Enerji şirketlerinde çalışan işçilerin 11 Şubatta başlattığı iş bırakma eylemi tüm baskılara rağmen devam ediyor. Aralarında İnşaat-İş ve DİSK/Dev Yapı-İş üyelerinin de olduğu işçiler ücretlerin yükseltilmesini, fazla mesai ücretlerinin ödenmesini, çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyorlar.
Direnişin başlamasının ardından Kalyon Holding yönetimi önce işçilerin taleplerini reddederek uzlaşmaz bir tavır sergiledi. Ardından hava koşullarını bahane ederek şantiyede işi durdurdu. Adeta lokavt ilan etti. Son örneğini Antep Başpınar’da gördüğümüz gibi sermaye, siyasi iktidar, jandarma, mülki amirler, işçi mücadelelerine aynı sınıfsal refleksle saldırıyor. İnşaat işçileri de aynı saldırılardan nasibini alıyor. Çevre köylerden gelen işçilere muhtarlar aracılığıyla baskı yapılıyor. Köy çıkışları jandarma ve Özel Harekât Polisleri tarafından abluka altına alınarak işçilerin direniş alanında bir araya gelmesi engelleniyor. Direniş alanına giden sendika temsilcilerinin yolu kesildi, üst araması yapıldı ve 11 bin 253 lira para cezası kesildi.
İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş sendikaları sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamada işçilerin talepleri karşılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini, Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Kalyon Holding Genel Merkezi önünde eylemler yapacaklarını duyurdular. İşçilerin talepleri şöyle:
- Ücretlere yüzde 30 zam.
- Çalışma saatlerinin yasal mevzuata uyularak sabah 8.00 akşam 17.00 olarak yeniden düzenlenmesi.
- Yemeklerin insan onuruna yakışır hijyenik ve besleyici olarak verilmesi.
- Maaşların her ay düzenli ve eksiksiz yatırılması.
- Yağmur yağmasına rağmen İSİG önlemleri hiçe sayılarak çalışmaya devam edilmesine son verilmesi.
Öte yandan, yüklenici firmanın Rönesans Holding olduğu Bezmialem Vakıf Üniversitesi şantiyesinde Birleşim Mühendislik ve Potansiyel şirketlerinde çalışan işçilerin hak gasplarına karşı 10 Şubatta başlattığı direniş kazanımla sonuçlandı. İşçilerin ödenmeyen Aralık, Ocak, Şubat maaşları, 45 saat üstü fazla mesai ücretleri ve ihbar tazminatları verdikleri mücadele sonucunda hesaplarına yatırıldı.
İşçiler İnşaat-İş Sendikasının sosyal medya hesabından yayınladıkları videoda tüm işçilere örgütlenme çağrısı yaptılar: “Sendikalı olun, güçlü olun. Sendika her zaman yanımızdadır. Kimse yalnız değildir. Hiçbir işçi arkadaşım yalnız değildir. Direne Direne Kazanacağız!”
Sendikal nedenlerle işten atılan enerji işçileri Trabzon/Arsin’de eylem yaptı
Trabzon’un Arsin ilçesinde Kazancı Holding’e bağlı Çoruh EDAŞ’da çalışan Enerji Çalışanları Sendikasında örgütlü işçiler sendikal baskılar, işten atma saldırısı ve maaş ödemelerinin düzensiz yapılması nedeniyle 14 Şubatta iş bırakarak eylem yaptı.
Çoruh EDAŞ Bölge Müdürlüğü önünde toplanan işçiler adına Enerji Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Muzaffer Kurtuluş açıklama yaptı. Kurtuluş önce işçilerin ücretlerinin eksik yatırıldığını sonrasında ise sendikanın Trabzon Şube Başkanı Uğur Ertürk’ün işten atıldığını söyledi. Ağır koşullarda çalışan enerji işçilerine sendikalı oldukları için baskı yapıldığını belirten Kurtuluş, sendikal baskılar son bulana ve Uğur Ertürk’ün işe iadesi yapılana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
Eylemde konuşan Uğur Ertürk, 10 yıldır bu şirkette çalıştığını ve sendikal faaliyetlere başladıktan sonra iş akdinin feshedildiğini söyledi. Şirket yöneticilerine “işçilerin haklarını verin” çağrısı yaptı.