
HepsiJET Esenyurt depoda 4 kadın işçi direnişe başladı
Hepsiburada’nın taşımacılık şirketi olan HepsiJET’in İstanbul Esenyurt’ta bulunan deposunda çalışan 4 kadın işçi 17 Şubatta depo önünde direnişe başladı. Kötü çalışma koşulları, taciz ve mobbing nedeniyle haklı fesih yaparak işten ayrılmalarına rağmen tazminatları ödenmeyen işçiler gasp edilen haklarını istiyor.
Direnişin 4. günü direniş alanında açıklama yapan işçiler, yıllardır emek verdikleri HepsiJET’te ağır hak ihlalleri, kötü çalışma koşulları ve işverenin hukuka aykırı uygulamalarıyla karşı karşıya kaldıklarını, bütün bunlara karşı seslerini duyurmak için direnişe geçtiklerini belirttiler. Açıklamada depoda iş sağlığı ve güvenliği kurallarının hiçe sayıldığı, sağlıksız ve insan onuruna yakışmayan koşullarda çalışmaya zorlandıkları söylendi. Çalışma alanlarının kışın aşırı soğuk yazın ise dayanılmaz sıcak olduğu, bu durumun sağlık sorunlarına neden olduğu, hijyen kurallarına aykırı yemek ve tuvalet koşulları nedeniyle uyuz salgını dahi yaşandığı ancak işverenin bu sorunlara karşı çözüm üretmediği ifade edildi. İşyerinde yaşanan taciz vakalarının yetkililere bildirilmesine rağmen bu duruma sessiz kalındığı, çalışanların korunmadığı belirtildi. Hastalık izni almak isteyenlerin baskı altına alındığı, tehdit edildiği, SGK primlerinin eksik yatırıldığı, maaşlardan haksız kesintiler yapıldığı, fazla mesai ücretlerinin ödenmediği ve tüm bu hukuksuzluklara karşı gelenlerin ise baskı altına alındığı söylendi.
Arabuluculuk görüşmelerinde de işverenin çözüm sunmadığını belirten işçiler, yetkilileri işverenin hukuksuz uygulamalarına karşı harekete geçmeye ve işçilerin haklarını korumaya çağırdılar. Açıklama “bizler susmayacağız, haklarımızı alana kadar mücadeleye devam edeceğiz” sözleriyle son buldu.
DİSK/Lastik-İş Huhtamaki Elif Plastik önünde sendikal baskılara karşı basın açıklaması yaptı
DİSK/Lastik-İş Sendikası örgütlenme faaliyeti yürüttüğü İstanbul Esenyurt’ta bulunan Huhtamaki Elif Plastik fabrikasında işverenin işçileri sendikadan istifaya zorlanması üzerine 20 Şubatta fabrika önünde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına başka fabrikalardan Lastik-İş üyesi işçiler de katıldı. Sendika işverenin sendika düşmanı tavrını protesto etmek için 8 ve 14 Şubatta da fabrika önünde basın açıklaması yapmıştı.
Eylemde konuşan İstanbul Şube Başkanı Tolga Toker, işverenin işçileri başka sendikalara yönlendirerek bölmeye çalıştığını belirtti. İşçileri Lastik-İş Sendikasında örgütlenmeye çağıran Toker, “Birlik olmazsak kaybederiz. Örgütlü olursak hepimiz kazanırız. Geleceğimizi inşa ederiz” dedi.
Eylem sırasında “Birleşe Birleşe Kazanacağız”, “Dünya Yerinden Oynar İşçiler Birlik Olsa”, “İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız”, “Sendika Hakkımız Söke Söke Alırız” sloganları atıldı.
DİSK/Lastik-İş Sendikasının Huhtamaki Elif Plastik işçilerine yönelik hazırladığı bildiride işverenin, fabrikanın faaliyet alanının Lastik-İş’in kapsamına girmediği sözlerinin yalan olduğu, işçilerin e-devlet üzerinden Lastik-İş Sendikasına üye olabileceği belirtildi. İşverenin ustalar aracılığıyla işçilerin e-devlet kayıtlarını istemesinin anayasal suç olduğu, bu durumları yasal işlem başlatılması için sendikaya bildirebilecekleri söylendi.
İstanbul’da Kutluyol Kooperatif Evleri şantiyesinde çalışan inşaat işçileri direnişe başladı
İstanbul Tuzla’da Kutluyol Kooperatif ve Doğtek Mekanik Mühendislik şirketlerinde kooperatif evlerinin inşaatında çalışan işçiler gasp edilen haklarını almak için 18 Şubatta direnişe başladı.
Şantiye önünde “İnşaat İşçileri Köle Değildir” pankartı açan işçiler, haklarının gasp edildiğini, ailelerine para gönderemediklerini, işverenler sıcak yataklarında yatarken kendilerinin hak aramak için dışarıda olduklarını belirtiyorlar. İşverenin ücretlerinin bir kısmını elden ödeyerek vergi kaçırdığını söyleyen işçiler yetkililere gereğinin yapılması çağrısı yapıyorlar. Yapı Yol-İş Sendikasında örgütlü işçiler haklarını sonuna kadar arayacaklarını, haklarını alana kadar direneceklerini ifade ediyorlar.