
TTL tütün işçileri, örgütlü oldukları Tekgıda-İş Sendikası ile birlikte, 41 gün önce “Bu işyerinde grev var” pankartını fabrikanın dört bir yanına asarak greve çıktılar. Grev çadırlarını fabrika önüne kurdular. Büyük çoğunluğu kadın olan işçi kardeşlerimiz bu çadırlara “ikinci evimiz” diyorlardı. Ben de UİD-DER’in kırmızı şapkasıyla, çantamda İşçi Dayanışması gazetemle grevin ilk günü sınıf dayanışması için aralarına katıldım. Grev süresince iki kez daha destek ziyareti yaptım. İlk ziyaretimde gelişmelerden haberdar olmak için telefonlarımızı paylaştık.
Bugün grevci bir kadın işçi kardeşimiz, WhatsApp’ta bir paylaşım yaptı: “Merhaba TTL’nin güzel kadınları! Bu zorlu süreçte ‘Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için’ diyerek yola çıktık ve başardık. Hep birlikte emek verdik, birlikte güçlendik. Tüm katkılarınız ve özveriniz için sizleri en içten duygularımla kutluyorum.” Mesajının sonunda tokalaşma ve sıkılı yumruk emojileri de vardı.
Kadın işçilerle yazıştık, grevin başarıyla sona erdiği için kutladım onları. Kazanımlarıyla gururluydular ve ancak mücadeleyle elde edilen kazanımların kalıcı olduğunu iyi biliyorlardı. Grev, onların sınıf bilincini, dostluğunu ve dayanışmasını pekiştirmişti.
Haberleştiğimiz grevci işçilerden biri şunu söyledi: “Abiciğim, anlatacak çok şey var. Grevde çok anı biriktirdik. Dostluk, birlik, güç... Her gün oradaydık. Özellikle diğer bir kadın kardeşimle birlikte çok mücadele ettik. Tekgıda-İş Sendikası hep yanımızdaydı, bizi hiç yalnız bırakmadılar. Sizin gibi emek dostlarının desteğini hep yanımızda hissettik. Hepimiz birlikteydik. Bu gözyaşları mutluluktan. Grev çadırını yıkacağımız için üzgünüz. Burası evimiz oldu. Evde yemek yapamadık ama eksikliğini hiç hissetmedik.”
Evet sevgili işçi kardeşlerim, “Grev işçi sınıfının okuludur” sözü boşuna söylenmemiştir. Çoğu zaman greve çıkan işçilerin büyük bir kısmı ilk kez bu deneyimi yaşar. İlk günler yabancılık çekseler de zamanla aynı ananın evladı gibi kenetlenirler. Sendikalarının tutumunu, sınıf dayanışmasının ne demek olduğunu yaşayarak öğrenirler.
TTL tütün işçileri de bu okuldan başarıyla mezun oldu. Kadın işçilerin sözüyle bitirelim: “Hepimiz birlikteydik. Birimiz hepimiz, hepimiz birimizdik.”