
Erlau Metal’de sendikalaşan işçiler işten atıldı
Kocaeli Gebze’de bulunan Alman sermayeli Erlau Metal fabrikasında işçiler, düşük ücretlere, ağır çalışma koşullarına ve mobbinge karşı Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şube örgütlendi. Sendika Çalışma Bakanlığından yetki belgesini almasına rağmen fabrika yönetimi önce yetki itirazında bulundu, ardından işten atma saldırısına girişti.
11 Nisanda bir işçinin işten atılmasına sessiz kalmayan işçiler, arkadaşlarının işe geri alınması ve sendikalarının tanınması için üretimden gelen güçlerini kullanarak 14 Nisanda iş bıraktılar. İşçilerin birliğine ve örgütlülüğüne tahammül edemeyen işveren bu kez tüm sendika üyesi işçileri işten attı. İşçiler, 19 Nisanda hafta tatilindeyken mesajla işten çıkarıldıklarını öğrendiler. Asılsız gerekçelerle ve Kod 49 ile işten atılmaları karşısında daha da öfkelenen işçiler fabrika önünde direnişe geçtiler. İşçiler sendikal haklarının tanınmasını, baskı ve mobbingin son bulmasını, kurallı ve güvenceli çalışma koşullarının sağlanmasını, ücretlerinin yükseltilmesini ve işten atılan işçilerin işe geri alınmasını talep ediyorlar.
ATR Yapı işçilerinin ücret gaspına karşı mücadelesi sürüyor
TFF Başkanı İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu’na ait ATR Yapı’nın yapımını üstlendiği Sakarya Şehir Hastanesi şantiyesinde çalışan inşaat işçileri, iki aylık ücretleri ve ihbar tazminatları ödenmeden işten atıldılar. Ücret ve diğer alacaklarının ödenmesi talebiyle İnşaat-İş Sendikası öncülüğünde 15 Nisanda direnişe başlayan işçiler, 19 Nisanda Kadıköy Süreyya Operası önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler. İnşaat sektöründeki kölelik koşullarını ve hak gasplarına kendilerinin de maruz kaldığını söyleyen işçiler, “ATR Yapı ve Çetik Grup ücret ve tazminat haklarımızı gasp etmeye çalışıyor. Biz haklarımızı almak için memleketimiz Urfa’dan İstanbul’a geldik. Sendikamız İnşaat-İş’le birlikte 5 gündür sokakta yatıp kalkıyoruz. 5 gündür yaşadıklarımızın nedeni patronların pervasızlığı ve haklarımızı gözümüzün içine baka baka gasp etmek istemesidir. Hakkımızı alana kadar direneceğiz” dediler.
ATR Yapı’nın İstanbul Pendik’te bulunan Metrowin Tower binasındaki genel merkezi önünde direnişlerini geceli gündüzlü sürdüren işçiler, polis baskısına karşı da direniyorlar. Her türlü hukuksuzluğu yapan patronlara dokunulmazken haklarını talep eden işçilerin engellenmeye çalışıldığını belirtiyorlar. Üniversite öğrencileri direniş alanına gelerek işçilerle dayanışma gösteriyorlar. Dayanışmayla direnme güçlerinin arttığını söyleyen işçiler “gasp edilen tüm haklarımızı alana kadar direneceğiz” diyorlar.
TÜPRAŞ’ta 3500 işçi eylemde
TÜPRAŞ’a bağlı 4 rafineride çalışan 3500 işçi Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin tıkanma noktasına gelmesi üzerine eylemlere başladı. Petrol-İş Sendikasının yüzde 71 oranında zam talebine karşılık işverenin yüzde 28 oranında zam ve 3 yıllık sözleşme dayatmasını kabul etmeyen işçiler; iş yavaşlatma, yemekhane işgali ve yürüyüşlerle tepkilerini gösteriyorlar.
22 Nisan sabahı İzmir, Kocaeli, Batman ve Kırıkkale rafinerilerinde işçiler vardiyayı 2 saat geç teslim aldılar. İzmir’de rafineri girişinde Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan açıklama yaptı. Açıklamasında işçilerin ihtarla tehdit edildiğini söyleyen Toptan, “Tüm eylemler meşrudur. Bizi ihtarla korkutamazsınız, yarın gider 900-950 kişi istifa dilekçemizi veririz, hadi çalıştır çalıştırabiliyorsan fabrikanı. Biz gemileri yaktık diyoruz, ihtar diyor. Anayasal olarak hakkımız. Toplu sözleşme sürecinde yaptığımız tüm eylemler bizim meşru eylemlerimizdir” dedi. İşçiler TİS talepleri karşılanana kadar rafineri içerisinde eylemlerini sürdürecekler.