
Dev Sağlık-İş Sendikası’ndan Kamu Çerçeve Protokolü açıklaması
DİSK’e bağlı Dev-Sağlık İş Sendikası 24 Nisanda 3. oturumu planlanan Kamu Çerçeve Protokolü görüşmelerinin formalitenin ötesine geçmesi ve sağlık çalışanlarının taleplerinin dikkate alınması için Türkiye genelinde hastane önlerinde basın açıklamaları gerçekleştirdi. İstanbul’dan İzmir’e, Diyarbakır’dan Adana’ya sağlık işçileri kendilerini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin maddelerini kendileri belirlemek istediklerini ifade ettiler.
Bursa’da Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalışanlarının gerçekleştirdiği açıklamaya SES, Genel-İş, Genel Sağlık-İş sendikalarına bağlı sağlık ve sosyal hizmet işçileri de destek verdi. Ortak açıklamada yüzbinlerce kamu işçisini ilgilendiren Kamu Çerçeve Protokolü görüşmelerinde sağlık işçilerinin gerçek sorunlarının ve taleplerinin konuşulmadığı vurgulanarak şöyle denildi: “Eğer Temmuz ayında sendikamız bakanlık eliyle baraj altında bırakılmasaydı bugün o görüşmede sağlık çalışanlarının gerçek sorunları ve talepleri konuşuluyor olacaktı. Bu yüzden görüşmelerin yapıldığı gün ve saatte işyerlerimizde taleplerimizi dile getiriyoruz. Her türlü baskıya rağmen taleplerimiz için örgütlenmeye devam ediyoruz.”
Haftalık 40 saatlik çalışma süresi, tayin ve becayiş sorununun kalıcı şekilde çözülmesi, görev tanımlarının net biçimde belirlenmesi, ara dinlenme hakkının uygulanması taleplerinin sıralandığı açıklamada ücretlerin düşüklüğüne dikkat çekildi. Ücretlerin arttırılması talebinin yanı sıra şu talepler sıralandı: “Ücretlerimizin enflasyon altında erimesine müsaade etmeyeceğiz. İşyerimizde bir mobbing aracı olarak kullanılan meslek kodu farklılıklarının ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Önce zorunlu emeklilik sonra EYT ile aramızdan ayrılan arkadaşlarımızın yerine yeni istihdam olmadığı için ağır iş yükü̈ altında eziliyoruz. Yeni istihdam istiyoruz. İşyerimizde kreş̧ istiyoruz.”
Açıklamanın sonunda Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’a şu sözlerle çağrı yapıldı: “Bu yıl her yıl olduğundan daha fazla bir araya gelmeli ve sesimizi yükseltmeliyiz. Tüm sağlık ve sosyal hizmet işçilerine sesleniyoruz gelin hakkımız olanı almak için birleşip mücadeleyi büyütelim”
Ravago’nun Eastchem ve Enplast fabrikalarında eylem
Geçtiğimiz yıl satışlardaki düşüşü gerekçe göstererek 53 işçiyi işten çıkaran Ravago ile Petrol-İş Sendikası arasında yürütülen yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamadı. Patronun %15,75 oranındaki zam teklifi, işçilerin fazla mesaiye kalmama eylemlerinin ardından %30’a çıkarıldı, ancak %125 oranında zam talep eden Ravago işçileri düşük zam dayatmasını kabul etmedi.
Bu gelişmelerin ardından, Ravago’nun İzmir Aliağa’daki Eastchem ve Enplast fabrikalarında çalışan işçiler 24 Nisan sabahı fabrika girişinde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanmasına tepki gösteren işçiler, direnişe hazır olduklarını duyurdu. Açıklamaya başlarken Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler kendileri gibi hakları için eylemde olan TÜPRAŞ ve TPI işçilerine selam gönderdiler.
İşçiler adına açıklamayı Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan yaptı. Toptan, müzakere masasının şu an kapalı olduğunu ve grevin çok yakında başlayacağını belirterek işvereni sözleşme masasına davet etti. Anlaşma sağlanamaması durumunda işçilerin greve hazır olduğunu ifade etti.
Açıklama sırasında işçiler, “TÜPRAŞ işçisi yalnız değildir”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak”, “Talepler Masada Grev Kapıda”, “Şalter İnecek Bu İş Bitecek” sloganlarını atarak mücadelede kararlı olduklarını vurguladılar.