
Ankara Altındağ Belediyesi işçilerinin grevi devam ediyor
Hizmet-İş Sendikası ile Ankara Altındağ Belediyesi arasında yürüyen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine belediye işçilerinin 21 Nisanda başlattığı grev devam ediyor. Altındağ Belediyesinde 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra göreve gelen yeni yönetim, işçilerin ek sözleşmeden doğan kazanılmış haklarını gasp ederek ücretlerinden yüzde 20 oranında kesinti yaptı. 2024 yılının son aylarında başlayan TİS görüşmelerinde belediye yönetimi işçilerin bir önceki dönem kazanılmış 52 günlük ikramiye hakkını 36 güne düşürmeyi, yol ve eğitim haklarını tamamen kaldırmayı ve yüzde 7 oranında ücret zammı teklif etti. Hak gasplarını kabul etmeyen işçileri ise sendikadan istifaya zorladı. İşçilerin görev yerleri değiştirilerek, daha ağır işlere verilerek üzerlerindeki baskı arttırıldı. Ücret kesintisi yapıldı. Son olarak sendikadan istifa etmeyen 46 işçi Ramazan ayında işten çıkarıldı. Haksız ve hukuksuz olarak işten atılan işçiler belediye önünde direniş çadırı kurdu. Hem direnişçi işçilere hem de çalışan işçilere karşı belediye yönetiminin baskı ve saldırısı devam etti. Belediye Başkanı Veysel Tiryaki direniş çadırına gelerek işçilere hakaret etti, bir sendika yöneticisini yumrukladı.
AKP’li belediye yönetimi sendikalı, örgütlü, hakkını arayan işçiye tahammülsüzlüğünü grev sürecinde de sürdürüyor. Sendikal baskılar sonucu işten attığı direnişçi işçiler için “bunlar belediyenin işçisi değil” yalanını yaymaya çalışan belediye yönetimi, 24 Nisan gecesi işçilerin gev pankartını indirmeye kalkıştı. Sloganlar eşliğinde grev pankartını yeniden asan işçiler haklı mücadelelerini sürdürmekte kararlılar.
İstanbul Şişli Belediyesi işçileri ücret gaspına karşı eylem yaptı
Rejimin 19 Mart saldırıları kapsamında İstanbul Şişli Belediye Başkanı tutuklanmış, belediyeye kayyım atanmıştı. Genel-İş Sendikası İstanbul Avrupa Yakası 3 No’lu Şube’de örgütlü belediye işçileri ödenmeyen alacakları için 24 Nisanda eylem yaptı. Belediye önünde bir araya gelen işçiler “Birikmiş İşçi Alacakları Ne Zaman Ödenecek?” diye sordular. İşçiler Şubat ve Mart aylarına ait fazla mesailerinin, Mart ayı ve Bayram ikramiyelerinin, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ikramiyelerinin ödenmediğini belirtiyorlar. Ayrıca Şişli Belediyesi’ne bağlı Kent-Yol A.Ş’den emekli olan işçilerin de ikramiyelerinin ödenmediğini ifade ediyorlar.
“Ekonomik ve siyasi krizin bedelini ödemeyi kabul etmiyoruz” diyen işçiler, ücret ve ikramiyelerinin zamanında ve eksiksiz ödenmesini talep ediyorlar.
İzmir Çiğli Belediyesinde işten çıkarılan kadın işçiler 1 Mayıs’ta Ankara’ya yürüyüş başlatacak
31 Mart yerel seçimleri sonrası İzmir Çiğli Belediyesi tasarruf gerekçesiyle 147 işçiyi haksız ve hukuksuz olarak işten attı. İşe iade talebiyle direnişe başlayan işçilerin bir kısmı işbaşı yaptı. Verilen sözlere rağmen işe iadeleri yapılmayan kadın işçiler, 1 Mayısta Çiğli Belediyesi önünden CHP’nin Ankara’daki Genel Merkezine yürüyüş başlatacaklarını duyurdular.
İşe iade talebiyle 10 aydır direnen işçiler kendilerine verilen sözlere rağmen hiçbir somut adım atılmadığını, bu süreçte yalnızca ekonomik olarak değil sosyal ve psikolojik olarak da yıprandıklarını belirtiyorlar. Sorunlarının Çiğli Belediyesi yönetimiyle çözüleceğine dair inançlarının tükendiğini söyleyen kadın işçiler, yaşanan haksızlığı duyurmak ve haklarını almak için 1 Mayısta CHP Genel Merkezine yürüyeceklerini söylüyorlar.