Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > Dünyadan > Peru ve Almanya’da Grev, İspanya’da Protesto

Peru ve Almanya’da Grev, İspanya’da Protesto

Almanya’da Ford işçileri işten atmalara karşı grevde

ABD merkezli otomotiv devi Ford’un, Almanya’nın Köln kentinde bulunan iki fabrikasında IG Metall sendikasında örgütlü işçiler 24 saatlik greve gitti. Ford yönetiminin 2027 sonuna kadar 2 bin 900 işçiyi işten çıkarma planlarına üretimi durdurarak karşılık veren metal işçileri öfkeli. 14 Mayısta, Niel ve Merkenich semtlerinde bulunan iki Ford fabrikasında saat 05.00’teki ilk vardiyayla başlayan grev ertesi sabaha kadar devam etti. Ford’un Avrupa’daki merkezi olan, 11 bin 500 işçinin çalıştığı bu fabrikalarda metal işçileri, kitlesel işten çıkarma dalgasına grev ve mücadeleyle karşı duruyorlar.

Almanya’da Volkswagen, Ford başta olmak üzere özellikle otomotiv sektöründe kitlesel işten atma saldırısı büyüyor. Metal işçileri ise bu saldırılara grevlerle ve sınıf dayanışmasıyla karşılık veriyor. Ford işçilerinin grev günü fabrika önlerinde düzenlediği eylemlere Volkswagen işçileri ve diğer fabrika ve sektörlerden işçiler de katılarak sınıf dayanışmasını büyüttüler. Almanya’da metal işçileri kitlesel işten atmalara karşı mücadeleye devam ediyor.

Peru’da genel grev

perugrevi.webp [1]

Peru Genel İşçi Konfederasyonu CGTP başta olmak üzere çeşitli sendikaların çağrısıyla ülke çapında genel grev gerçekleştirildi. 14 Mayıs Çarşamba günü gerçekleşen grev, ulaşım ve eğitim sektöründe etkili oldu. Grev kararı, geçtiğimiz ay kaçırılan 13 maden işçisinin ölüm haberinin ardından geldi. Perulu işçi ve emekçiler, ülkedeki güvensizlik ortamının, şiddetin ve organize suç oranının artmasına ve hükümetin eylemsizliğine karşı protestolar gerçekleştiriyorlar. Gerçek sorumluların hesap vermesini istiyorlar. 

Peru’nun kuzeyinde bulunan Pataz bölgesinde çalışan ve geçtiğimiz ay kaçırılan 13 madencinin cesetleri 4 Mayısta bulunmuştu. 13 işçinin, bölgedeki maden faaliyetleri üzerinde kontrol sağlamayı amaçlayan bir maden mafyası tarafından kaçırılıp öldürüldüğü iddia ediliyor. Ülkenin en büyük maden şirketlerinden biri olan Poderosa şirketinde taşeron olarak çalışan 13 işçinin aileleri tarafından öfkeyle karşılanan bu haber, ülkedeki işçi ve emekçileri derinden sarstı. Dina Boluarte liderliğindeki hükümeti sorumlu tutan işçiler ve sendikalar hükümetin hesap vermesi, ülkedeki güvensizlik ortamının derhal düzeltilmesi talebinde bulunuyorlar.

Şoförlerin ve makinistlerin öldürüldüğü, küçük işletmelerin ve esnafın gaspa uğradığı ülkede işçi ve emekçiler kendilerini güvende hissetmiyorlar. Pataz’daki katliamın ardından başkent Lima’da gasp ve şiddet olaylarının artmasıyla yayılan güvensizlik dalgası, başta ulaşım işçileri, küçük işletme sahipleri olmak üzere işçi ve emekçileri grev çağrısı yapmaya yöneltti. Greve ulaşım işçileri öncülük ederken başkent Lima’da Plaza San Martin meydanında düzenlenen protestoya çeşitli sektörden işçi ve emekçiler katıldı. İşçi ve emekçiler, hükümetin istifasını, suç oranını daha da arttıran sözde “suçla mücadele yasası”nın yürürlükten kaldırılmasını ve etkili politikaların uygulanmasını talep ediyorlar. 

İspanya’da on binler Gazze’deki soykırıma karşı meydanlarda

ispanya.webp [2]

İspanya’nın başkenti Madrid’de işçi ve emekçiler Gazze’deki soykırıma ve emperyalist savaşa karşı kitlesel eylemler düzenlediler. Nakba’nın 77. yıldönümünde, 10 Mayısta meydanlara çıkan emekçiler, İsrail devletinin yeni saldırılarla devam eden soykırımını, İspanya hükümetinin ve diğer egemenlerin işbirliğini protesto ettiler. “Filistin için Hareket Et!” sloganıyla meydanlara akan Madridli işçi, emekçi ve öğrenciler, İsrail rejimine ve emperyalist güçlere karşı öfkelerini haykırdılar, emperyalist savaş karşıtı sloganlarla dünya halkları için barış talep ettiler. Yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı protesto, savaş karşıtı hareketi yükseltme, emperyalistlerin silahlanma politikalarına karşı mücadeleyi büyütme çağrılarıyla sona erdi.

  • Dünyadan [3]

Kaynak URL: https://uidder.org/peru_ve_almanyada_grev_ispanyada_protesto.htm?qt-diger_makaleler=0

Links
[1] https://uidder.org/file/perugreviwebp
[2] https://uidder.org/file/ispanyawebp_1
[3] https://uidder.org/Koseler/dunyadan