
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası “Büyük Öğretmen Yürüyüşü” başlattı
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası taban maaş talebi, iş güvencesi ve özlük hakları için yıllardır yürüttükleri mücadelenin devamı olarak 25 Haziranda İstanbul Kadıköy’de bulunan sendika genel merkezi önünden Ankara’ya Milli Eğitim Bakanlığına yürüyüş başlattı. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelerek Genel Merkez binası önünde toplanan öğretmenlerin yürüyüşü polis tarafından engellenmek istense de öğretmenler ısrarlı bekleyişleri sonrasında yürüyüşü başlattılar.
Yürüyüş öncesi yapılan açıklamada özel sektörde çalışan öğretmenlerin en güvencesiz, en düşük ücretle, baskı altında çalışan eğitim emekçileri oldukları vurgulandı. Eylemlerinin amacının sadece taleplerini dile getirmek değil yıllardır bastırılan, görmezden gelinen, susturulmaya çalışılan özel sektör öğretmenlerinin sesini yükseltmek olduğu belirtildi. Öğretmenlerin özel sektörde haftada 45 saatten fazla çalıştırıldığı, asgari ücretin altında maaşlara mahkûm edildiği, belirli süreli sözleşmelerle işsizlik tehdidiyle terbiye edilmeye çalışıldığı, sendikal faaliyetlerinin engellendiği, örgütlenme haklarının ellerinden alındığı, ücretsiz izin dayatmasıyla öğretmenlerin açlığa ve belirsizliğe itildiği söylenerek “bu usulsüzlüklerle anayasal hakkımız gasp ediliyor, emeğimiz görmezden geliniyor” denildi.
Öğretmenlerin talepleri şöyle sıralandı:
- Taban maaş uygulaması derhal hayata geçirilmelidir
- Belirsiz süreli iş sözleşmesi temel istihdam biçimi olmalıdır
- Eğitim ve güzel sanatlar iş kolu kurulmalıdır. Öğretmenlerin grev ve toplu iş sözleşmesi hakkı başta olmak üzere tüm sendikal hakları güvence altına alınmalıdır
- Özlük haklarında kamu özel ayrımı son bulmalıdır
Açıklamanın sonunda TBMM Gençlik, Kültür ve Spor Komisyonuna derhal toplanması, özel sektörde çalışan öğretmenlerin sorunlarını gündemine alması ve çözüm üretmek için acilen harekete geçmesi çağrısı yapıldı.
Açıklama sırasında “Örgütlenme Hakkımız Engellenemez”, “Patronlara Değil Öğretmene Güvence”, “Taban Maaş Hakkımız Geri Alacağız”, “Örgütlenme Hakkımız Engellenemez”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, “Yaşasın Eğitim Mücadelemiz” sloganları atıldı.
Adana Çukurova Belediyesi işçileri ücret gaspına karşı eylem yaptı
DİSK/Genel-İş Sendikası Adana 2 No’lu Şubede örgütlü Çukurova Belediyesi işçileri maaşlarının düşürülmesini ve birikmiş alacaklarının ödenmemesini protesto etmek için 24 Haziranda belediye önünde eylem yaptı. Eyleme işçilerin çocukları ve aileleri de katılarak destek verdi.
Çukurova Belediyesi yönetimi işçi ücretlerinin fazla olduğunu söyleyerek 1 Ocak 2024 – 31 Aralık 2025 tarihlerini kapsayan toplu iş sözleşmesine itiraz ederek dava açtı. Mahkeme sözleşmeye dair tedbir talebini önce reddetti ardından da dava düştü. TİS’e göre ofis çalışanları 49 bin 500 lira ve şantiye çalışanları 52 bin lira ücret hak etmiş olmasına rağmen belediyenin işçi ücretlerini ısrarla ödememesi üzerine sendikayla belediye arasında anlaşma yapıldı. Bu anlaşmaya göre ofis çalışanlarının maaşı 40 bin lira, şantiyelerde çalışanların maaşı ise 42 bin lira olacak, her ay işçilere 10 bin lira borçlanılacak ayrıca geçmişe dönük alacakları belediyenin bütçesi uygun olduğu zaman ödenecekti. Ancak ilerleyen süreçte belediyenin vergi gelirleri artmış olmasına karşın işçilerin birikmiş alacakları ödenmedi ve vergi kesintileri TİS’de anlaşılan rakamlara göre yapıldığı için işçilerin maaşı 37 bin liraya geriledi.
Eylemde açıklama yapan Genel-İş Sendikası Adana 2 No’lu Şube Başkanı Serdar Çapar, işçilerin Ramazan ve Kurban Bayramı, 1 Mayıs ikramiyeleri, 3 adet tediye ödemesi ve aylık 10’ar bin lira olmak üzere 5 aylık eksik ödemelerinin toplam karşılığının her bir işçi için 118 bin lira olduğunu belirtti. Çapar, “Talebimiz, mutabakata bağlı kalınarak, işçilerimize söz verilen hak ettiğimiz maaş ödemesinin yapılmasıdır. Talebimiz biriken işçi alacaklarının ödenmeye başlanmasıdır” dedi.
KRT’de direniş anlaşmayla sonuçlandı
KRT çalışanlarının 4 Hazirandan bu yana İstanbul Maslak’ta sürdürdükleri direniş anlaşmayla sonuçlandı. 2 aylık ücretleri ve 3 aylık yemek paraları ödenmeyen KRT çalışanları yayın durdurarak 4 Haziran günü direnişe başlamışlardı. Kanal yönetimi direnişin sonlandırılması için çeşitli tarihlerde ödeme sözü vermiş fakat işçiler alacaklarının derhal ödenmesini istemişti. Kanal patronunun 18 Haziranda bir aylık ücretleri ödemesinin ardından başlayan görüşmelerde anlaşma sağlandı, direniş bitirildi. Anlaşmaya göre çalışanların kalan ücretleri ve yemek paraları Temmuz ayında ödenecek.
DİSK Basın-İş, direnişin sonuçlanması üzerine şu açıklamayı yaptı: “4 Haziran Çarşamba gününe kadar aylarca hak edişlerini alamamış ve karşısında muhatap bulamamış olan 158 işçi, 20 günlük mücadelenin ardından hem patronun muhatabı oldu hem de hak edişlerini kazandı. DİSK Basın-İş Sendikası olarak örgütlü olduğumuz KRT’de, işçilerin hakkını alması için bütün olanaklarımızı seferber ettik ve sürecin sonunda KRT işçileri kazandı, hepimiz kazandık! Örgütlü bir işçi sınıfını hiçbir kuvvetin yenemeyeceğini bize gösteren KRT işçilerini ve dayanışmasını bir an olsun esirgemeyen tüm kişi ve kuruluşları selamlıyoruz. KRT’de çalışan tüm emekçiler hakkını alana kadar sürecin takipçisi olacağımızı ve ülkemizde alın teriyle geçinen her bir işçi emeğinin karşılığını alana kadar mücadele edeceğimizi kamuoyuna bir kez daha saygıyla duyuruyoruz.”