
İspanya’nın Cadiz kentinde 23 Hazirandan bu yana süresiz grevde olan metal işçileri, 8 Temmuzda eylemlerini sonlandırdılar. Yetkili sendika UGT sendikasının işverenle imzaladığı ön anlaşmayı kabul etmeyen yaklaşık 30 bin metal işçisi, 18-19 Haziranda 2 günlük grevlerinin ardından 23 Haziranda süresiz grev kararı almıştı. Grevlerinin yanı sıra, çalışma koşullarını iyice ağırlaştıran, genç ve taşeron işçilerin iş güvencesini tehlikeye atan, “utanç verici bir ön anlaşma” olarak gördükleri bu anlaşmaya karşı seferberlik eylemlerine başlamışlardı. İlerleyen günlerde ise diğer ana sendika olan CCOO’nun anlaşmayı imzalamasa da grevi sonlandırma çağrısı yapmasıyla metal işçileri, hem patronların dayatmasına hem sendika bürokrasisine karşı kitlesel eylemlerini devam ettirdi.
UGT ve CCOO dışında işçilerin mücadelesine öncülük eden Cadiz Genel İşçi Konfederasyonu CGT ve Metal İşçileri Koordinasyonu CTM sendikalarında örgütlü binlerce işçi, haftalar boyunca ağır çalışma koşullarına, düşük ücretlere ve sendikal bürokrasiye karşı mücadele etti. Mücadeleci işçileri ve sendikaları “vandalizm” ile itham eden işveren sendikalarının, hükümetin ve medyanın karalama kampanyalarına karşı da mücadele eden işçiler grevlerini çeşitli protesto gösterileriyle devam ettirdi. İşçilerin haklı mücadelesi diğer sektörlerden işçilerin dayanışmasıyla büyüdü, mücadele büyüdükçe hükümet ve patronlar saldırılarını yoğunlaştırdı. Onlarca grevci işçi gözaltına alınırken, dayanışma eylemlerine katılan işçilere ve ailelere yönelik baskılar da arttı. Ancak işçiler, baskı ve gözaltılara rağmen kararlı duruşları ve mücadeleci ruhlarıyla eylemlerini haftalarca sürdürdü.
İşveren sendikası FEMCA, işçilerin taleplerini görmezden gelmeye devam ettiği gibi, yetkili ana sendikalar dışında işçileri temsil eden sendikalarla yapılacak bir müzakereye yanaşmıyor. Sendika bürokrasisi tarafından ihanete uğrayan metal işçileri, FEMCA’nın bu işçi düşmanı tutumunun sürmesi nedeniyle işçi meclisinden çıkan sonuçla 8 Temmuzda grevlerini sonlandırmak zorunda kaldı. Süresiz grev, işçilerin kararıyla son bulsa da mücadele devam ediyor. Bir sanayi kenti olan Cadiz’de 3 bine yakın işyerinde başlayan bu grev, Cadiz ve diğer bölgelerdeki metal işçilerine ilham oluyor, çeşitli işyerlerinde grev kararları alınıyor. Gözaltına alınıp kefaletle serbest bırakılan, protestolara katıldıkları için para cezası kesilen işçiler için direniş fonları kurulurken, metal işçileriyle dayanışma etkinlikleri düzenlenmeye devam ediliyor. Metal işçileri, haftalarca süren grevlerinden, gelecek günler için dersler çıkaracaklarını, fabrika fabrika örgütlenmeye devam edeceklerini, mücadeleci sendikal anlayışı büyüteceklerini vurguluyorlar.