Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > İşçi Hareketi > DİSK Emekli-Sen Ankara’da Emekli Buluşması Düzenledi

DİSK Emekli-Sen Ankara’da Emekli Buluşması Düzenledi

DİSK Emekli-Sen, 13 Temmuzda Çankaya Zübeyde Hanım Sosyal Tesisleri’nde “Emekli Buluşması” düzenledi. DİSK-AR tarafından hazırlanılan 2025 Emekli Raporu’nun kamuoyuyla paylaşıldığı etkinliğe DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz ve DİSK yöneticilerinin yanı sıra çeşitli illerden gelen DİSK Emekli-Sen üyesi yüzlerce emekli katıldı. UİD-DER’li işçiler de buluşmaya katılarak dayanışma gösterdiler.

Etkinlik Cengiz Yavuz’un konuşmasıyla başladı. Yavuz, DİSK Emekli-Sen’in 30 yıllık mücadelenin ürünü olduğunu belirterek sendikanın kuruluş sürecini aktardı. “İlk günden başlayarak sendikamızın kapatılması için her türlü yola başvuruldu, aleyhimize pek çok dava açıldı” diyen Yavuz sendikanın karşılaştığı zorlukları aktardı. İktidarın valisiyle, bürokratıyla, mahkemesiyle emeklilerin sendikalaşmasının önüne yasaklar koyduğunu, ancak her şeye rağmen kararlı bir şekilde mücadeleyi sürdürdüklerini ifade etti.

Anayasa Mahkemesinin, “Sadece çalışanlar ve işverenler sendika kurma, sendikaya serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahip olabilir” yasasını gerekçe göstererek Emekli-Sen’i kapatma kararı aldığını belirten Yavuz, hiçbir haklı ve meşru temeli olmayan bu yasağa karşı 30 yıldır mücadele ettiklerini söyledi. DİSK Emekli-Sen’in 2019 yılında mahkeme kararıyla kapatılmasına karşı da mücadeleyi kesintisiz sürdürdüklerini vurgulayan Yavuz, sadece emeklilerin sorunlarına çözüm bulmak için alanlara çıkmadıklarının, kadın cinayetlerinden çocuk istismarına her türlü toplumsal sorunda dayanışmayı büyütmek için alanlarda olduklarının altını çizdi. Yavuz ayrıca Pazartesi gününden itibaren Ankara Valiliği’ne başvuruda bulunarak sendika olarak yeniden kuruluşlarını tüm kamuoyuyla paylaşacaklarını duyurdu.

DİSK-AR 2025 Emekli Raporu kamuoyuyla paylaşıldı

Yavuz’un konuşmasından sonra DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu kürsüye çıktı. DİSK üyesi işçileri ve emeklileri selamlayarak konuşmasına başlayan Çerkezoğlu, DİSK-AR tarafından hazırlanılan 2025 Emekli Raporu’nu kamuoyuyla paylaşarak rapora ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Emeklilik hakkının temel nitelikteki bir hak olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, Türkiye’de emeklilik sisteminin adaletsiz olduğuna değindi. “Bugün milyonlarca emekli asgari ücretin bile altında ücretlerle hayatını sürdürmeye çalışıyor” diyen Çerkezoğlu, gelinen noktayı şöyle özetledi: “Emekliler artan emekli yoksulluğu sebebiyle çalışmak zorunda bırakılıyor. Yıllardır ülkenin büyümesi için çalışmış emekliler, Türkiye’de büyümeden payını alamıyor.”

DİSK-AR’ın hazırladığı rapordaki verilere değinen Çerkezoğlu, emeklilerin sayısının her yıl artarken, yaşam koşullarının kötüleştiğine dikkat çekti. Emeklilerin %72’sinin yaşlılık aylığı, %25,8’inin ölüm aylığı aldığını belirtti. Emekli aylığı alanların %71,4’ünün 4/A kapsamında yani işçi statüsünde çalışan emeklilerden oluştuğunu aktardı.

Çerkezoğlu 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun ile emekli aylıklarının ve emeklilerin milli gelirden aldığı payın giderek düştüğüne şöyle dikkat çekti: “2008 yılında yapılan değişiklikle hepinizin bildiği üzere emekli aylıkları alt sınırı kaldırıldı. Aylık bağlama oranları ve güncelleme kat sayısı düşürüldü. Emekli aylıkları sistematik bir şekilde geriletildi. Bugün Türkiye’de ortalama emekli aylığı 17 bin 252 lira. İşçi emeklilerin ortalama aylığı 17 bin 89 lira. En düşük emekli aylığı 14 bin 469 lira olarak uygulandı. 2003’te emekli aylıkları asgari ücretin %36 üzerinde iken bugün emekli aylığı asgari ücretin %22 altına düşmüş durumda. Emekli aylıklarının milli gelire oranı çok önemli bir gösterge. 2002’de ortalama emekli aylığının kişi başına milli gelire oranı %46,4 iken; 2025’te bu oran %29’a gerilemiş durumda.”

Emeklilerin taleplerini kaynak yok diyerek reddeden iktidarın gerçeği söylemediğini, SGK gelirlerinin arttığını belirten Çerkezoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “2002 yılında SGK’nın prim geliri 14,8 milyar lira, emekli aylığı ve sağlık ödemeleri ise 24,3 milyar lira. Yani prim gelirlerinin emekli aylıklarını karşılama oranı %61. Bugün ise bu oran %77’ye yükseldi. Yani kaynak var. SGK’nın kaynakları emeklilere insanca yaşatacağı bir ücret vermek için yeterlidir.”

Türkiye’nin çalışan emekliler ülkesi olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, “2002 yılında %36 olan çalışan veya iş arayan emeklilerin oranı 2024’ün sonunda %65,7’ye yükselmiş durumda. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana çalışan veya iş arayan emeklilerin sayısı 1,5 milyondan 8 milyona dayanmış durumda” dedi.

Raporun yakın zamanda tüm kamuoyuyla da paylaşılacağını aktaran Çerkezoğlu, konuşmasına sendikalı olmanın, örgütlü olmanın önemine değinerek son verdi. Tüm emeklileri sendikalı olmaya çağırdı.

Etkinlik boyunca “Zam Zulüm Sefalet Emekliye İhanet”, “Gün Gelecek Devran Dönecek AKP Halka Hesap Verecek”, “Zafer Direnen Emeklinin Olacak”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz” ve “Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganları atıldı.

  • İşçi Hareketi [1]

Kaynak URL: https://uidder.org/disk_emekli_sen_ankarada_emekli_bulusmasi_duzenledi.htm

Links
[1] https://uidder.org/taxonomy/term/137