İtalya’da Silvio Berlusconi hükümeti, hazırladığı yeni yasa tasarısıyla, ulaşım sektöründe gerçekleşecek grevlerin önünü kesmeyi hedefliyor. Tasarıya göre, grev çağrısının yapılabilmesi için bir takım koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Buna göre, sendikanın işçilere grev çağrısı yapabilmesi, ulaşım sektöründe çalışan işçilerin yüzde 50’sini temsil etmesi şartına bağlı olacak. Sendikanın işçilerin ancak yüzde 20’sini temsil etmesi durumunda ise ulaşım işçilerinin en az yüzde 30’nun oy birliği şartı aranacak.
İtalya Sosyal İşler Bakanının açıklamasına göre, İtalya’da ulaşım sektöründe gerçekleşen grevlerin yıllık ortalaması 500, bu da günde yaklaşık 2 greve karşılık geliyor. Tasarıda, grevin ne kadar etkili olduğunun daha iyi anlaşılabilmesi bahanesiyle, işçilerin “bireysel üyelik” durumlarını bildirmeleri de zorunlu hale getiriliyor.
Ulaşım işçileri iş durdurup greve çıktıklarında yolları ve havaalanlarını bloke ediyorlar, böylece olağan yaşamı büyük ölçüde etkileyebiliyor. İtalyan işçi sınıfı uzun yıllar boyunca yürüttüğü mücadele sayesinde bu güce ulaşabilmiş durumdadır. İtalyan hükümeti söz konusu tasarıyla işçilerin bu gücünü kırmak istiyor. İtalya’nın en büyük iki konfederasyonu olan UIL ve CGIL tasarının yasalaşmasına karşı olduklarını belirtiyorlar. CGIL, tasarının tüm sektörlerde grev hakkını kısıtlamak için gündeme getirilen bir “Truva Atı” işlevi göreceğini ifade ediyor.